Ebba Busch Thors smärtor under debatten: ”Sjukt ont”

Av: Hans Österman, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

KD-ledaren Ebba Busch Thor fick högst betyg efter Aftonbladets partiledardebatt.

Det tittarna inte märkte var att hon genomförde sändningen med smärtor.

– Jag hade sjukt ont i ryggen, säger hon.

På måndagskvällen drabbade partiledarna samman i Aftonbladets partiledardebatt på Cirkus i Stockholm.

Mycket av eftersnacket kom att handla om Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Hon fick högst betyg – 3,6 på en femgradig skala – i en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio direkt efter sändningen.

Tittarna märkte dock aldrig att Ebba Busch Thor genomförde debatten med smärtor.

– Jag hade sjukt ont i ryggen, men det var ganska oväsentligt i sammanhanget. Min förmåga att debattera påverkades inte av det, sa hon efteråt.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
”Jag hade sjukt ont i ryggen”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

”Inget allvarligt”

Enligt pressekreteraren Martin Kits var Ebba Busch Thors ryggsmärtor tillfälliga.

– Hon var lite stel i ryggen, det är inget allvarligt. Man står still i samma läge, då kan det bli lite stelt, säger han.

Under debatten gick Ebba Busch Thor till angrepp mot MP-ledaren Gustav Fridolin.

– Det kommer att stå i historieböckerna att du hade råd med en miljard till att skattesubventionera elcyklar här i Stockholm, men du hade inte råd med Tuva, 6 år, i behov av assistans, som kommer att behöva flytta in på institution. Det är resultatet av er politik, sa hon.

Repliken hyllades av flera experter i Aftonbladets tv-sända eftersnack.

– Det var ju helt lysande. En bra attack. Hon var skicklig överlag. Hon hade svar på tal och hade slipat sina argument, sa retorikexperten Elaine Eksvärd.

Faktagranskaren Staffan Landin, som leder Aftonbladet program ”Så här är det”, var dock kluven till elcykelsmockan:

– Det är ett otroligt vasst klipp. Det kommer folk att komma ihåg länge. Problemet är att det inte är sant, det är därför Fridolin inte riktigt vet hur han ska hantera det. Det handlar inte om en resursfråga i det här fallet, det handlar om system och domar och hur lagen är uppbyggd. Budgeten är gigantiskt mycket större.

”Hon har gett järnet”

KD har i valrörelsens slutspurt tagit sig över fyraprocentsspärren i flera opinionsundersökningar. Ebba Busch Thor ökar också med fyra procentenheter, till 29 procent, i Aftonbladet/Inizios senaste mätning av förtroendet för partiledarna.

– Hon har gett järnet hela valrörelsen och slagit ur underläge. Något så nederlagstippat som Kristdemokraterna i det här valet har man sällan skådat, säger Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

– Hennes kämpaglöd verkar ge resultat. Nu har opinionssiffrorna ökat för Kristdemokraterna samtidigt som förtroendet för henne också har ökat. Hon har kämpat sig till något som ser ut att kunna bli en seger.

Efter debatten var Ebba Busch Thor övertygad om att KD kommer att hålla hela vägen fram till valdagen:

– Det är klart att vi kommer att göra det, men det bygger på att vi får lov att prata, inte om våra opinionssiffrorna utan om vilka förändringar vi vill göra för Sveriges bästa.

Publicerad:

LÄS VIDARE