Valet 2018

Moderaterna vill regera – med stöd av SD

Av: 

John Granlund

NYHETER

Moderaterna öppnar för samtal med Sverigedemokraterna – för att kunna regera landet även om de rödgröna blir störst.

Socialdemokraterna menar att det är en återgång till den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batras politik.

– Moderaterna ser fallande opinionssiffror framför sig och ser att det enda sättet som de faktiskt kan komma till regeringsmakten är att ta Sverigedemokraternas stöd. säger S-gruppledaren i riksdagen Anders Ygeman.

Moderaterna har utarbetat en parlamentarisk strategi för att kunna regera landet, även om de rödgröna blir störst, uppger Moderaternas gruppledare Tobias Billström för Dagens Industri.

– Om regeringen vill kunna få stöd för sin politik i riksdagens kammare måste man på vägen dit försäkra sig om att det finns ett stöd, och det handlar om att ta kontakter på ett tidigt stadium, involvera riksdagspartier och se till att man bygger majoriteter, säger han.

”Risk för väljarflykt”

Till tidningen säger Tobias Billström att samarbetet med SD dels kan ske i parlamentariska utredningar i olika sakfrågor - till exempel om migrationsfrågan - samt att föra samtal med SD i riksdagens utskott.

– Parlamentarismen bygger på att väljarna väljer ett parlament och sedan får det parlamentet arbeta utifrån de givna förutsättningarna. Man kan inte ignorera valresultat, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman säger att att Ulf Kristersson nu övergivit den linje han hållit gentemot SD sedan han tillträdde.

– Det är ju en återgång till Anna Kinberg Batras politik där man öppnar för ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna. Och risken för Moderaterna är väl att det ger samma resultat, samma väljarflykt, som Anna Kinberg Batra råkade ut för, säger Anders Ygeman till Aftonbladet.

”Helt fel”

Han säger att M-ledaren Ulf Kristersson i flera intervjuer varit tydlig med att han inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna men nu tycks ha bytt kurs.

– Det väcker också frågan till Annie Lööf och Jan Björklund som har sagt att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, om de är beredda att släppa fram en Moderatregering som samarbetar med Sverigedemokraterna, säger Anders Ygeman.

Tobias Billström säger till DI att också Socialdemokraterna lutar sig mot SD ”men låtsas som att man inte gör det”.

Anders Ygeman vänder sig emot beskrivningen:

– Det är ju helt fel, det stämmer ju att så väl Moderaterna och Sverigedemokraterna ibland stödjer de förslag som regeringen lagt till riksdagen men den här regeringen har aldrig samarbetat med Sverigedemokraterna eller sökt Sverigedemokraternas stöd för regeringens politik.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Val 2018: Aftonbladet guidar dig genom hela valdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Tobias Billström

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Anders Ygeman

Socialdemokraterna

Ulf Kristersson