Skyfall och översvämningar på flera platser

Rekordhettan lämnade plats för skyfall under söndagen.

Flygtrafiken på Arlanda blev kraftigt försenad på grund av åskan och i Uppsala uppstod en översvämning i centralpassagen på tågstationen.

– Det är kaotiskt kan man säga, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Åskovädret orsakade stora förseningar och inställda avgångar på Arlanda flygplats.

– Man har fått vänta med att tanka på grund av risk för åska med blixtnedslag. Detta kommer även leda till följdförseningar när trafiken kommer i gång, sa Hans Uhrus, presschef på Swedavia, på söndagseftermiddagen.

Vid 17-tiden meddelade Swedavia att flygstoppet på Arlanda är hävt och att planen återigen får tanka då det inte längre föreligger risk för blixtnedslag. Tankstoppet ledde dock till stora följdförseningar.

– Det är många plan som fått stå och vänta på att få tanka och som nu står och väntar på att få åka iväg. Så det är en fördröjning i trafiken, sa Hans Uhrus.

Regnkaos i Uppsala

Ett hundratal personer stod strandade vid tågspåren vid Uppsala resecentrum, ovanför de rulltrappor som leder ner till centralpassagen, rapporterar UNT.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Uppsalabon Thomas Eriksson hade gått till centralen för att köpa snus när han blev vittne till översvämningen.

– Det blev översvämmat väldigt snabbt, säger han till Aftonbladet.

”Risk för strömförande vatten”

Enligt Stina Hård af Segerstad, RLC-befäl på Uppsalapolisen, var polisen på plats och försökte spärra av vid vattensamlingen på centralstationen efter uppgifter om risk för att vattnet kan bli strömförande.

– Vi fick det till oss från ordningsvakterna på centralen. Nu har folk börjat tycka det är kul att plaska i vattnet också, så vi jobbar intensivt för att evakuera och spärra av vid översvämningen, sa hon.

– Rulltrapporna leder rakt ner till vattensamlingen och det finns även ett garage våningen under så det är viktigt att vi lyckas hålla folk borta.

Trafiken påverkas

Även biltrafiken har påverkats kraftigt av det plötsliga skyfallet.

– Vi jobbar febrilt på flera platser, men framförallt i Uppsalaregionen just nu. Det är köbildningar och svårframkomligt, sa Linnéa Hultberg, polisens presstalesperson.

Det finns flera uppgifter om incidenter med nedfallna träd och bilar som körde på trottoarer för att komma fram.

– Det är även trafikljus som slagits ut och bilar som fastnat på flera platser.

Enligt Linnéa Hultberg finns det i nuläget dock inga uppgifter om personskador eller några allvarligare trafikincidenter.

”Det är kaotiskt”

Förutom översvämningarna i Uppsala hade räddningstjänsten även fullt upp med flera åskrelaterade bränder i länet.

– Dels så har vi ett antal bränder i Uppland, sen har vi säkert minst ett 50-tal vattenskador i fastigheter, sa Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Det regn som hjälper till att släcka bränderna som uppstår kan också självt ställa till problem för räddningstjänsten – när det kommer i form av ett skyfall.

– När det kommer väldigt mycket vatten på en och samma gång hinner det inte rinna undan och rinner ner i källare till exempel, säger Carlsten.

Många av de ärenden som handlar om vattenskador i fastigheter hänvisas till försäkringsbolag, och räddningstjänsten tvingas prioritera andra händelser.

– Det är kaotiskt kan man säga.

Akademiska sjukhuset drabbat

Även Akademiska sjukhuset i Uppsala drabbades av översvämningarna.

– Det är vårt kulvertsystem och gångarna under markplanet som är otillgängliga, säger Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap.

Enligt Juhlin fick det inga konsekvenser för verksamheten under söndagskvällen. Det största potentiella problemet ska vara att den så kallade sterilcentralen inte går att nå på grund av vattensamlingarna.

– Det är där vi steriliserar allt gods som ska till operationer.

De operationer som planerats till måndagen ska inte vara i fara då instrumenten som behövs hade hämtats upp innan regnet kom.

– Men däremot om vi inte får tillgång till sterilcentralen i morgon, då kommer det bli problem, sa Claes Juhlin.

Om situationen kvarstår under måndagen kommer man söka hjälp från andra sjukhus för att inte behöva ställa in några operationer.

Vattnet på tågstationen bortpumpat

Under söndagskvällen har kommunens gatjour haft fordon och personal på plats vid Uppsala centralstation för att pumpa vatten.

”Vid 23-tiden så var insatsen med att få bort vattnet klar. I samråd med bland annat polis och räddningstjänst kunde kommunens gatujour då lämna platsen”, skriver kommunen i ett meddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE