Sommarvärdar 2018

Han grundade Ellens och Madonnas favorit

avKristoffer Bergström

På Artipelag kostar bakelser 85 kronor. Det är roligt. Det är som att bandet mellan kronans värde och den förväntade mängden sötsak är klippt. 49 är dyrt för en bakelse, det ryggar man för, men 85 är så knasigt att man förundrad betalar.

Jag har varit där åtminstone fem gånger.

Björn Jakobsson grundade företaget Babybjörn. Numera är han djupt engagerad i fruns konstmuseum ute på Värmdö. Hans sommarprat är inte i närheten av så roligt som bakelsepriset, men det hyser ett fridfullt lugn.

Med belevad röst lotsar Jakobsson oss genom decennierna: pappans inkallelse till kriget, Sven Jerring, tiden i USA, avskedet från första jobbet, grundandet av Babybjörn på 60-talet, hur han kuppade in sina produkter på NK i Stockholm genom att få DN att skriva att babysittern såldes där.

Babybjörn är i dag ett så etablerat varumärke att amerikaner skämtsamt kan ta ordet i mun, på samma vis som smorgasbord. Madonna, Brad Pitt och Beyoncé har synts med bärselarna. 2007 bar Ellen Degeneres Oscarsstatyetten i en bjorn, vilket var helt rimlig och bred humor också i ett sådant sammanhang.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Björn Jakobsson.

Och så blir det Taube.

Jakobsson har förstått vem som är hans kändaste gamla vän och strösslar med anekdoter om Evert och Sven-Bertil. De är kryddade och tillspetsade på det vis som ungdomsminnen alltid är, men ändå trivsamma att lyssna på.

– Vi serverar inte matroser, sa kvinnan.

– Jag vill inte ha matros, jag vill ha biff, sa Evert.

Avslutningsvis något om musiken. Den är så generisk att du kan spela bingo efter den. Gör ett rutmönster och skriv in alla artister du tror att Björn Jakobsson kommer att spela. Sinatra, Presley, Zetterlund, Ramel, Vivaldi, Louis Armstrong och de andra. Sedan är det bara att kryssa när Are You Lonesome Tonight och Sakta Vi Går Genom Stan kommer.

Ett småtrevligt nöje till ett småtrevligt sommarprat.

ARTIKELN HANDLAR OM