Minister i krismöte om haverier förra veckan

Foto: Infrastrukturminister Anna Johansson.
NYHETER

Nu har infrastrukturminister Anna Johanssons (S) krismöte om flygradarhaveriet inletts.

Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakade felet förra veckan.

Mellan 8.30 och 9.30 sitter infrastrukturministern i möte med generaldirektörerna från Luftfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen samt SJ:s vd. Mötet hålls på Näringsdepartementet i Stockholm.

Anledningen är det radarhaveri som på torsdagen förra veckan lamslog stora delar av flygtrafiken över Sverige.

Dagen efter haveriet pekades servicearbeten i Telias system ut som orsaken bakom haveriet, men under gårdagen backade Luftfartsverket från uppgifterna.

– Det var Telia som gick ut med det. Det vi har sagt är att vi kommer jobba vidare med vårt utredningsarbete. Jag kan inte säga någonting förrän vi har utrett det här klart, sa pressansvarige Per Fröberg på Luftfartsverket.

”Vill få tydlig bild”

Och än så länge är utredningen långt ifrån klar.

– Vi är lika intresserade som alla andra att få veta orsaken, säger Per Fröberg.

I samband med radarhaveriet slutade även SJ:s biljettsystem att fungera, vilket är anledningen till att företagets vd deltar på mötet.

– Ministern vill få en tydlig bild av hur de inbjudna ser på situationen och hur den kunde uppkomma. Däremot har det ju bara gått en vecka så en fullständig granskning av exakt allt som har hänt kanske kan bli svårt att få, säger infrastrukturminister Anna Johanssons pressekreterare Elin Tibell.