Parlamentariker offer i terrordåd

Foto: En man utanför Ambassador Hotel, där terrorister från al-Shabaab dödade flera personer, bland annat två parlamentariker, vid ett terrorattentat i går.
NYHETER

Femton personer har dödats i ett angrepp mot ett hotell i den somaliska huvudstaden Mogadishu. Två parlamentariker finns bland offren för attacken, som terrorgruppen al-Shabaab tar på sig, enligt Reuters.

BBC News rapporterar att beväpnade män stormade ett hotell i huvudstadens centrala delar. Innan dess hade en bilbomb detonerat på en gata vid grindarna utanför, enligt vittnen som berättar att det senare hördes skottlossning inne från hotellet.

Polisen uppger att det är 15 döda och ett 20-tal skadade. Två av dödsoffren var ledamöter i det somaliska parlamentet.

– De bodde på hotellet. Många andra människor inklusive parlamentariker räddades, säger polisens talesperson Ibrahim Hassan till Reuters.

"Vi attackerade"

Extremistgruppen al-Shabaab tog på sig angreppet.

"Vi attackerade hotellet med en bilbomb och vi gick in i hotellet", sade terrorgruppens talesperson Sheikh Abdiasis Abu Musab i ett skriftligt meddelande till Reuters.

En reporter på plats berättar för BBC News att förödelsen är enorm efter explosionen, en av de största som inträffat Mogadishu.

Koordinerade terror

Tjänstemän vid USA:s försvarsdepartement meddelar samtidigt att en av al-Shabaabs högsta militära ledare, Abdullahi Haji Da'ud, "förmodas ha dödats" i ett amerikanskt flygangrepp den 27 maj. Enligt Pentagon var han chefskoordinator för terrorgruppens angrepp i Somalia, Kenya och Uganda.

Somalias regering uppger också att den dödat Mohamed Kuno, som tillhörde al-Shabaab och ledde angreppet mot Garissa University College i Kenya för ett drygt år sedan. Då dödades 148 människor och minst 79 skadades.

Kuno var en av 16 medlemmar i al-Shabaab som nyligen dödades i en räd i staden Kismayo i södra Somalia, rapporterar BBC News.

Terrorgruppens mål är att störta den internationellt stödda regeringen i Mogadishu. al-Shabaab vill också hämnas "korsfarna från väsvärlden" som beskylls för övergrepp mot muslimer i Somalia.

I Mogadishu finns kring 22 000 militärer från Afrikanska unionen för att bistå den somaliska regeringen mot al-Shabaab.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Mogadishu

al-Shabaab

Somalia

Terrorism