”Tiotusentals jobb skulle försvinna”

NYHETER

Tveksam framtid för London som finansiellt centrum om Storbritannien lämnar EU

Foto: Oroar sig Roger Gifford är chef för svenska SEB:s kontor i London. ”Vi pratar hela tiden om vad en Brexit skulle innebära.”

LONDON. Normalt är det den fantastiska utsikten från kontoret mot St Pauls Cathedral som alla snackar om. Men inte dessa dagar.

– Risken för en Brexit är det enda vi pratar om, säger Roger Gifford, chef för SEB-bankens kontor i London.

Det är sent på eftermiddagen när han tar emot i konferensrummet med den nästan löjligt vackra utsikten mot ett av Londons mest kända landmärken. Sekreteraren har ställt fram tekoppar och några kakor som Gifford ivrigt tar för sig av.

– Utan min afternoon tea skulle jag inte klara mig, säger han och skrattar.

Annars har de flesta lätt för att hålla sig för skratt i Londons finanskvarter numera. Inte för att affärerna går dåligt men för att framtiden är väldigt oviss.

Tiotusentals jobb hotade

London är i dag utan konkurrens Europas finansiella centrum. Det är här alla aktörer och en stor del av pengarna samlas. Vilket är ett skäl till att alla de svenska storbankerna har kontor i London.

Men det kan komma att ändras. Folkomröstningen om Storbritanniens eventuella utträde ur EU hänger som ett svart moln över London City.

– Ett utträde skulle sätta Londons roll ifråga. Jag tror inte det är någon överdrift att påstå att tiotusentals jobb kommer att försvinna i City ifall majoriteten röstar för ett utträde. Efter finanskrisen 2008 försvann 50 000 jobb.

Den erfarne bankmannen tar en klunk te och stryker bekymrat med handen över den kritstrecksrandiga kostymen.

– Vid en Brexit måste många utländska banker fundera på var de ska ha sitt europeiska högkvarter. De finns gott om konkurrenter som ligger i startgroparna för att ta över.

Parkerar pengar i London

Gifford nämner några.

– Frankfurt, Paris, Bryssel. I dag är det 200 000 som jobbar i London City så det är ingen liten arbetsmarknad vi talar om.

Skälet är att om Storbritannien står utanför EU så är det inte längre garanterat EU:s regler som gäller.

London är särskilt framgångsrikt när det gäller kapitalförvaltning. Rika privatpersoner och företag från hela världen parkerar sina pengar här eftersom de ser London som ett säkert ställe.

– Folk skulle leta efter andra alternativ om Storbritannien plötsligt skulle stå utanför EU.

Problemet för Gifford och hans kollegor är att ingen riktigt vet vad som skulle hända vid en Brexit eftersom det tar flera år innan man vet vilken typ av nytt avtal som landet kan få med EU. Osäkerheten förlamar beslutsfattandet.

– Vi pratar hela tiden om vad en Brexit skulle innebära. Allt handlar om det. Vi håller koll på vilka oddsen är hos spelfirmorna.

Även industrin hotas

Gifford bedömer att den stora majoriteten av dem som jobbar i City förordar att Storbritannien stannar kvar.

– Vi vill se fri handel och fria valutarörelser. Varje barriär som införs är något vi ogillar. Därför är det frustrerande när så mycket av debatten handlar om annat än de ekonomiska argumenten.

Men det är inte bara City som skulle påverkas utan stora delar av den brittiska industrin. SEB-chefen tar den brittiska bilindustrin som exempel. Många utländska bilföretag har byggt fabriker i Storbritannien varifrån de framgångsrikt exporterar till resten av EU. Lämnar landet kan företagen tvingas betala tullar för export till EU och måste fundera på om de ska flytta sina fabriker istället. Redan har investeringar satts på vänt.

– Fler barriärer är dåligt för business, säger han. Storbritannien kommer garanterat att förlora på kort sikt och kanske även på lång sikt.

Är själv EU-skeptisk

Personligen är han liksom många britter EU-skeptisk.

– Men vi tycker det är bättre att påverka EU inifrån än att stå utanför utan inflytande.

Han tror att även EU och framförallt länder som Sverige skulle förlora på en Brexit.

– Sverige och Storbritannien är naturliga partners som varit goda allierade inom EU. En Brexit skulle försvåra handeln mellan länderna.

Gifford tycker att britterna har en rätt självisk inställning.

– De flesta britter förstår inte att resten av Europa är väldigt rädda för vad ett brittisk utträde ska föra med sig. Inte minst för att det skulle kunna gynna högerextrema grupper i deras hemländer som är EU-fientliga.

Han plockar ännu en kaka från fatet.

– Det kan bli en svår tid för Europa.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM