Ordningsvakten: ”Vi ingriper inte för att det är kul”

NYHETER

”Folk dömer utan att veta vad som ligger bakom”

1 av 2 | Foto: Richard har en uppmaning till allmänheten.

Richard Stannå ingrep när en narkotikapåverkad man skulle köra iväg i sin bil. I ett inlägg på Facebook riktar han kritik mot de som stod runt omkring och ropade glåpord istället för att hjälpa. 

Insåg ni att jag kanske precis räddade någon som stod er kärt", skriver han.

I lördags befann sig ordningsvakten Richard Stannå, som inte var i tjänst, på ett fik på Värnhemstorget i Malmö. Där inne observerade han en, enligt honom, narkotikapåverkad man som handlade fika.

– Han gick sedan ut till sin bil som stod på parkeringen utanför.

Richard såg att mannen råkade smälla upp bildörren på bilen bredvid. Bilen fick en skada och det uppstod en diskussion mellan mannen och bilägaren.

– Jag rusade ut för att ingen skulle råka illa ut, jag visste att mannen kunde vara potentiellt farligt då han var påverkad.

Ingen hjälpte Richard

Han uppmanade mannen till samarbete då han skulle kalla på polisen. Men mannen fick panik och hoppade in i bilen. Richard, som sett att mannen hade en spruta i framsätet, såg inget annat val än att få ut mannen ur bilen.

– Jag tänkte att han inte skulle få bege sig ut på vägarna för att skada någon annan.

Richard fick ut honom ur bilen, och därefter följde en kamp för att lyckas hålla fast mannen som gjorde kraftigt motstånd.

– Under tiden samlades en folksamling runt oss och de skrek vad jag skulle göra och inte göra, men ingen hjälpte mig direkt.

Till slut var det en kille som kom fram för att hjälpa till – strax efter kom polisen som tog hand om mannen.

"Folk är snabba på att döma"

Richard har skrivit om händelsen i ett uppmärksammat Facebookinlägg där han säger att han är riktigt trött på allmänheten som dömer och pekar finger. Han påpekar att det är rätt vanligt att folk skriker på de som ingriper mot gärningsmän.

”Till er som hann skrika glåpord till mig och talade om för mig vad jag skulle göra tänkte ni ens tanken på vad som föranledde detta? Insåg ni att jag kanske precis räddade någon som stod er kärt?

– Folk är snabba med att döma och tar inte reda på vad som har föranlett ett ingripande.

"Jag ville rädda liv"

Han vill att allmänheten ska öppna sina ögon och förstå att ordningsvakter, väktare och polis ingriper för att förhindra, förebygga brott och lagföra.

Det ni måste förstå är att det finns alltid mer till historien än vad ni känner till. Dessutom finns det lagar/lagstöd att tillämpa som ni oftast inte känner till. Våldet som uppfattas som övervåld kan mycket väl stå i proportion med tanke på omständigheterna”.

– Oftast ser det värre ut än vad det är. Rent allmänt måste folk tänka på att det finns mer runt historien. Jag drog till inte ut honom ur bilen för att det var kul, jag ville rädda liv.

Läs hela inlägget här nedan.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook