Stal tjänstevapen, polislegitimation och dator ur spanarbil

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDGREN
NYHETER

Gärningsmannen bröt sig in i polisens spanarbil och stal ett tjänstevapen, en dator och en polislegitimation.

Nu eftersöks en vältränad man i 30-årsåldern som misstänks vara förörvaren.

– Det är inte bra om de här grejerna kommer i orätta händer, säger Nils-Erik Svensson, inre befäl på polisen i Helsingborg.

Stölden ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha inträffat mellan klockan 13.05 och 13.10 i går på Mellersta stenbocksgatan i Helsingborg.

En man bröt sig in i en civil spanarbil som tillhör Polismyndigheten och stal flera känsliga föremål, bland annat:

En personlig dator.

Polislegitimation.

Ett tjänstevapen med urmonterad pipa.

Vältränad man

Enligt uppgifter till Aftonbladet gick larm ut till alla poliser som arbetade i yttre tjänst efter att stölden upptäcktes. Gärningsmannen eftersöktes också med hundpatrull utan något resultat.

Under fredagen gick en efterlysning ut till alla poliser i Nordvästra Skåne med ett signalement på gärningsmannen:

Man i 27-30-årsåldern.

Näst intill flintskallig och ljus i hyn.

Smal kroppsbyggnad och rätt så lång.

Iklädd ett mörkt linne och vältränad.

”Inget att gå efter”

På polisen i Helsingborg uppger man att det för närvarande inte finns något att gå efter i jakten på gärningsmannen.

– Det har varit ett inbrott i en bil som hade parkerats av en polis som var i tjänst. Vi hoppas nu att det som stals dyker upp igen. Det är inte bra om de här grejerna kommer i orätta händer, säger Nils-Erik Svensson, inre befäl på polisen i Helsingborg.

– Det är en okänd gärningsman som har gjort detta och vi har inget att gå efter i nuläget, lägger han till.

Kan utge sig för att vara poliser

Säkerhetsexperten och tidigare polisen Dick Malmlund vill inte spekulera i om gärningsmannen hade vetskap om att det var fråga om en polisbil eller inte. Men han ser ändå allvarligt på händelsen, framför allt eftersom tillhörigheterna kan utnyttjas av personer som försöker utge sig för att vara polis.

– Uniformer, id-handlingar och tjänstevapen kan utnyttjas av människor som utger sig för att vara poliser och det kan ställa till med stora problem. Framför allt är id-handlingarna väldigt användbara. Man kan ge sig på folk och utöva rätten att visitera eller vidta tvångsmedel.

Han säger att risken finns att känsligt material nu spritts - spanarna kan ha förvarat anteckningar och liknande uppgifter i bilen.

– Som polis gör man ju själv ofta noteringar, skriver upp personuppgifter och kanske telefonnummer till anhöriga. Risken finns att den som gjort inbrott i bilen kan få en klarhet i vem man är ute efter, säger Dick Malmlund.

ARTIKELN HANDLAR OM