Svensk affärsman med SD-kopplingar fick miljardkontrakt i Ryssland

Både Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar för ett pågående informationskrig från Ryssland.
Samtidigt uppger flera försvarsexperter att Kreml köper affärsmän som kan agera finansiärer åt politiska partier.
Nu vill en brittisk parlamentariker utreda ett svenskt bolag för kopplingar till den ryska regeringen.
Aftonbladet kan i dag avslöja att företagets svenske vd gör miljardaffärer med Vladimir Putins vänner - samtidigt som han har försökt påverka Sverigedemokraterna Rysslandspolitik.

Det svenska bolaget Rise Capital misstänks för kopplingar till Vladimir Putin.

Nu kan Aftonbladet avslöja att vd:n Carl Meurling har försökt påverka Sverigedemokraternas Rysslandspolitik – och haft möten om att finansiera partiets mediebolag med miljonbelopp. 

– Ryssland köper enskilda agenter, ofta affärsmän, som genom kommersiell verksamhet själva blir rika, säger professor Anders Åslund, Östeuropaexpert och tidigare ekonomiskpolitisk rådgivare åt Boris Jeltsin.

Meurling hävdar att kontakten med SD är avslutad och att den skedde som privatperson.

Ryssland satsar hårt på att påverka den politiska debatten i Europa och i Sverige.

Det konstaterar både Säkerhetspolisen, Säpo, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Myndigheterna varnar för ett pågående informationskrig.

– Vi har sett en ökning av aktiviteterna, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB.

Kreml misstänks finansiera europeiska grupper och partier, både på vänster- och högerkanten, som vill destabilisera EU.

Ett exempel är franska Front National som i mars 2014 stödde den ryska ockupationen av Krim i Ukraina.

Nio månader senare fick partiet ett lån på 86 miljoner kronor av en rysk bank.

Vill utreda svenskt bolag

I augusti kom nyheten att Gerard Lopez, ordförande i svenska bolaget Rise Capital, donerat 4,4 miljoner kronor till konservativa brittiska partiet Tories.

Donationen skedde i april, två månader före brexit, folkomröstningen om Storbritannien skulle lämna EU eller inte.

Affärsmannen Lopez har i intervjuer i spansk och luxemburgsk media beskrivit Putin som en "vän" och sagt att "presidenten har öppnat alla dörrar för mig, utan att han behövt ringa minsta telefonsamtal".  

Nu kräver en brittisk parlamentariker att Lopez och Rise Capitals kopplingar till Vladimir Putin utreds.

Vunnit miljardkontrakt

Bolaget Rise Capitals startades i december 2013 och vd är den svenske affärsmannen Carl Meurling.

Det relativt nystartade svenska företaget har redan vunnit en rad upphandlingar om infrastrukturprojekt i Ryssland värda miljarder.

I fjol fick man bland annat kontrakt på att bygga en järnväg genom ett distrikt där statliga olje- och gasjätten Gazprom genomför enorma satsningar.

Gazprom, majoritetsägt av ryska staten, har misstänkts för att finansiera politiska kampanjer i flera länder.

Som finansiella partner listar Rise Capitals tre banker: Gazproms egen bank samt ytterligare två banker.

Alla tre bankerna har förbjudits av EU att ta in kapital från unionens marknader, i samband med annekteringen av Krim, då sanktioner mot Ryssland infördes.

Rise Capitals huvudägare är den ryske affärsmannen Igor Snegurov.

Snegurov har i rysk media anklagats för att ha vunnit sina kontrakt genom sina vänskaps- och affärsband till direktörer på Gazprom.

Hans företag förekommer även i de läckta Panamadokumenten, som avslöjar offshorebolag skapade för att undgå insyn och beskattning.   

Ville påverka SD

Nu kan Aftonbladet avslöja att Rise Capitals svenske vd Carl Meurling under flera år har haft kontakt med Sverigedemokraterna och försökt påverka deras politik i en mer ryssvänlig riktning.

Meurling har även haft planer på att finansiera SD:s mediebolag och så sent som i fjol var han med i diskussionerna kring att kandidera till SD Stockholms styrelse.

Den 30 maj 2011 skickade Meurling ett mejl till den dåvarande SD-riksdagsledamoten Margareta Sandstedt, Jimmie Åkessons svärmor, som representerade partiet i EU-nämnden.

Meurling inledde sitt mejl med att förklara att han förvaltade 400 miljoner kronor i Ryssland och att han hade haft förmånen att bli bekant med dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist.

Men Meurlings egentliga syfte med mejlet var att han ville ge feedback i en debatt som just då pågick i EU-nämnden och handlade om kriget i Georgien.

Mejlet som Meurling skickade till Margareta Sandstedt den 30 maj 2011.
Mejlet som Meurling skickade till Margareta Sandstedt den 30 maj 2011.

Kontaktade SD-politiker

I mejlet skrev Meurling att det var Georgien som startat kriget mot Ryssland, och sedan gav finansmannen exakt formulerade argument i punktform, som han uppmanade Sandstedt att ta upp.

"Du ska ställa den retoriska frågan varför vi ska kritisera Rysslands intervention i Georgien när Sverige samtidigt är involverade i en militär intervention i Libyen".

Sandstedt säger i dag att hon inte minns kontakten med Meurling.

Aftonbladet har tagit del av flera mejl skickade från Carl Meurling, både från hans privata mejl och från hans företagsmejl, främst till den dåvarande SD-riksdagsledamoten Erik Almqvist.

Det handlade bland annat om analyser av EU, där Meurling sa sig vilja ge "ammunition" åt EU-kritiska partier.

I april 2011 bjöd Almqvist in Meurling till sitt hem på middag.

Mejlet Erik Almqvist skickade till partikamraterna i SD i april 2011.
Mejlet Erik Almqvist skickade till partikamraterna i SD i april 2011.

SD skulle få miljonbelopp

Då var Meurling även beredd att gå in som finansiär för SD:s medieprojekt Samtiden.

Almqvist skrev i ett mejl den 3 maj 2011:

"X är intresserad av att bistå projektet finansiellt. Min uppskattning är att det kan röra sig om 3 miljoner för resten av mandatperioden. X är en väldigt övertygad sympatisör som håller på att slå igenom rejält med sitt företag och tror själv att han kommer kunna röra sig med en förmögenhet som är 10-100 ggr större än idag redan om 5-10 år. Han framhåller gärna att han då vill vara till betydligt mer stöd för oss".

Mejlet gick till Martin Kinnunen, Richard Jomshof, Mattias Karlsson och partiledaren Jimmie Åkesson.

I november 2012 skickade Meurling ett mejl adresserat till riksdagsledamöterna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand:

"Jag gläds alldeles oerhört åt SD:s opinionsmässiga framgångar just nu. Tycker trots allt stök som har varit att ni har gjort ett bra jobb så här långt att hålla ihop partiet under hårt yttre tryck, och jag hoppas ni är lika duktiga på det framöver. Kompromissvilja och tolerans internt mot partikamrater och total kompromisslöshet externt mot era fiender tror jag är nyckeln till framgång".

Det blev aldrig något av affärsuppgörelsen med SD, och Meurling säger i dag till Aftonbladet att han för fem år sedan avslutade alla kontakter med personerna kring SD.

– Jag har varit lite nyfiken och intresserad av att höra vad de håller på med. Det har inte någonting som helst att göra med mitt företag. Mejlen jag har skickat är som privatperson och kontakten är avslutad.

Försökte ta över makten

Men så sent som i fjol hade Meurling kontakt med William Hahne och Gustav Kasselstrand, dåvarande toppar inom Sverigedemokratisk ungdom, SDU.

Båda ses som mer radikala och ryssvänliga än moderpartiet.

William Hahne, som var vice förbundsordförande i SDU, lyckades ta över den tunga posten som ordförande i SD Stockholms styrelse i mars i fjol, i vad som beskrivs som en kupp.

Till Stockholmsdistriktets årsmöte dök plötsligt 250 medlemmar upp, många av dem helt nya.

Hahne lämnade samtidigt in en alternativ lista med sina kandidater och valberedningens styrelselista röstades ned.

SD:s partiledning ogiltigförklarade styrelsebeslutet och uteslöt senare både Hahne och Kasselstrand.

Vill inte kommentera

Men även Carl Meurling hade kopplingar till kuppen.

Meurlings vän från Handelshögskolan, Jonas Malmgren, svensk chef på amerikanska it-jätten Cisco, ställde upp och kandiderade på den alternativa listan.

Carl Meurling fanns också med i diskussionerna och var på tal som kandidat till styrelsen i SD Stockholm.

– Jag övervägde det inte. Inte en sekund, säger Meurling i dag.

Hahne vill inte kommentera sina kontakter med Meurling.

– Jag vill prata med Carl innan jag pratar med dig, säger Hahne.

Gustav Kasselstrand studerar i dag i Helsingfors samtidigt som han har fått ett konsultuppdrag åt ett stort ryskt jordbruksföretag, även det registrerat i Sverige.

– Jag har bistått ledningen och styrelsen, säger han.

Inte heller Kasselstrand vill kommentera kontakterna med Meurling.

Proryska SD-politiker

En SD-topp beskriver för Aftonbladet att Sverigedemokraterna som parti inte generellt är proryskt, men att den nationalistiska hållningen ibland sammanfaller med Putins politik.

I fjol uppmärksammades till exempel SD:s EU-parlamentsledamöter när de reste sig upp tillsammans med högerextrema franska Front National och brittiska UKIP för att protestera mot EU:s Rysslandspolitik. 

Flera SD-politiker som Carl Meurling har varit i kontakt med är också tydligt proryska.

Erik Almqvist har under pseudonym skrivit Putinvänliga ledare och tagit ställning för Ryssland i Ukrainakonflikten.

Gustav Kasselstrand twittrade inför den amerikanska presidentens Stockholmsbesök 2013: "Jag välkomnar hellre Vladimir Putin än Barack Obama till Sveriges huvudstad".

”Man köper enskilda agenter”

Professor Anders Åslund var tidigare ekonomipolitisk rådgivare åt Boris Jeltsin, under hans tid som Rysslands president.

Åslund säger att Ryssland i allt större utsträckning vänder sig till individer för att få hjälp att påverka politiker och opinionen.

– Ryssland köper enskilda agenter, ofta affärsmän, som genom kommersiell verksamhet själva blir rika. På så sätt får man lojala agenter – och det är billigare och enklare än att stötta partier.

Johanna Måhlén, pressekreterare på Säpo, uppger att Säkerhetspolisen inte vill kommentera Aftonbladets avslöjande:

– Om ett annat land på något sätt skulle finansiera svenska politiska partier skulle vi självklart intressera oss för det. Vi intresserar oss för sådana aktiviteter som går att koppla till staters agerande, säger hon.

”Svårbegripligt”

Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet:

– Det finns två saker som sticker ut med Rise Capital. För det första kopplingen som har gjorts mellan bolaget och det finansiella stödet till Tories. Inom Tories fanns brexit-företrädare, och att Storbritannien lämnar EU är något som Ryssland generellt har stött. Det väcker frågor om bolaget används för att finansiera partier också i andra länder, partier som kan föra en politik i Moskvas intressen.

– För det andra har Rise Capital ingen ekonomisk verksamhet i Sverige, vilket gör det svårt att förstå varför de är registrerade här. De deltar i stora offentlig upphandlingar i Ryssland, och enligt rysk lag får utländska bolag inte göra det hur som helst. Det affärsmässiga upplägget i sig är därför svårbegripligt.

Aftonbladet har sökt Erik Almqvist, som svarar ironiskt via mejl om hur hans kontakter med Meurling ser ut i dag:

– Vi träffas en gång om året på Dacha Putin och rider björn.

 PLUS:  Det ryska hotet

Publisert: