Nyheter

Jan O Karlsson är död – blev 77 år

Av: 

Pär Karlsson

Linnea Järkstig

NYHETER

NEW YORK/STOCKHOLM. Den förre socialdemokratiske bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson har avlidit, 77 år gammal.

De sista åren har präglats av sjukdom, men nu har han somnat in med familjen samlad omkring sig.

– Det är ett väldigt tråkigt besked. Han har gjort så mycket för Socialdemokraterna, men framför allt för Sverige, säger statsminister Stefan Löfven.

Jan O Karlsson inledde sin karriär 1970-talet som en av ”Palmes pojkar”. Sedan har han jobbat i regeringskansliet på olika positioner från 1970-talet fram till 2003 med avbrott för de borgerliga regeringarna och som ledamot för Europeiska revisionsrätten 1995-2001.

För allmänheten blev han känd när han var bistånds- och migrationsminister 2002-2003 samt tillförordnad utrikesminister en månad efter Anna Lindhs död. Regeringen lämnade han i samband med att Laila Freivalds blev utrikesminister 2003.

På måndagen den 19 september har han avlidit. Han blev 77 år gammal.

– Det är sorgligt, supersorgligt, säger före detta partisekreterare Carin Jämtin som efterträdde Jan O Karlsson som biståndsminister i oktober 2003.

Då fick hon en kylskåpsmagnet i present av Jan O Karlsson. På den stod det ”don't mess with Texas”.

– Det var för att jag skulle komma ihåg att stå upp för kvinnors rättigheter. Det var lite roligt, säger hon om minnet och tillägger att hon ”kommer komma ihåg mycket om honom”.

Löfven: ”Fantastisk människa”

Jan O Karlsson somnade in med familjen samlad omkring sig. I ett brev till TT skriver familjen att "Vår fantastiske pappa, make och förebild har lämnat oss. Han somnade in med familjen samlad omkring sig i måndags kväll. Han lämnar ett oerhört tomrum efter sig".

Han har under sista tiden varit mycket sjuk.

– Jag träffade honom på Gotland förra sommaren, då var han skröplig i kroppen men fortfarande pigg intellektuellt. Han hade så många år kvar att bidra, säger Carin Jämtin.

Nuvarande statsminister Stefan Löfven (S) beskriver Jan O Karlsson som ”en fantastiskt fin människa” som han kommer minnas med ”värme och ljus”.

– Det är ett väldigt tråkigt besked och vi tänker på hans familj och nära anhöriga. Jan O Karlsson har gjort så mycket för Socialdemokraterna men framför allt för Sverige, säger han till Aftonbladet.

– Han var både en duktig politiker, men också en människa med humor och värme och ett fantastiskt driv.

Tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt (S) säger till TT att Karlsson var mycket självständig som politiker, med starka åsikter men ändå medveten om att politik är en lagsport.

– Han var en lite ovanlig fågel i den politiska djungeln med sitt mycket, mycket avancerade intellekt och sin oerhörda passion för politik, säger han till nyhetsbyrån.

– Det var alltid en upplevelse att träffa honom. Det hände alltid något, i intellektuellt och resonemangsmässig mening.

”Sverige blir fattigare”

Thage G Peterson var chef för Jan O Karlsson under 70-talet när han arbetade som statssekreterare i regeringen Olof Palme. Han var också en god vän till Karlsson och pratade med honom senast för några dagar sedan.

– Nu blir Sverige fattigare. Han svarade för väldigt mycket fina saker i livet och var en fin människa, säger han.

Han har vid flera tillfällen pratat med Karlsson under hans sjuka dagar på senare tid. Men han har bara positiva saker att minnas från den gamle kollegan.

– Han lämnade aldrig någon i sticket, han hjälpte alltid sina kamrater och brydde sig om hur de hade det. Jag kommer ihåg att han vid ett tillfälle fick ett telefonsamtal från någon vän som var 15-20 mil från Stockholm, då satte han sig på tåget och åkte dit. Han drog sig inte för att ställa upp för folk, säger han.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter