Olagliga fågelfällor på McDonalds

NYHETER

”Djurplågeri kan inte vara lösningen”

1 av 4 | Foto: Så här ser fällorna ut.

McDonaldsgästerna Adina Jeanette Barsgård och hennes två kusiner fick en chock när de såg hur restaurangen höll fåglarna borta.

De använde sig nämligen av brädor med lim på för att fåglarna skulle fastna.

– Det är ju djurplågeri, säger Adina till Aftonbladet.

Det var i torsdags som Adina, 26, och hennes två kusiner, Tina Elisa Barsgård och Andrea Mariell Barsgård, skulle gå in på McDonalds i norska Kristiansand som de fick syn på en fågel som flög runt inne i restaurangen. Trion försökte hjälpa fågeln ut genom dörren men när fågeln väl kom ut så fastnade den ovanför dörren. När de gick ut för att titta såg de att fågeln satt fast på en bräda.

”Försökte slita bort den”

De ropade in i restaurangen efter en chef. När chefen kom ut tog han ned brädan, som var täckt av ett tjockt lager lim och brödsmulor. Allt för att fånga fåglarna.

– Han försökte slita bort fågeln från brädan, men den satt ju fast. Vi sa att han inte skulle göra så, det är ju djurplågeri. Fågeln skadar ju sig om man sliter i den när den sitter fast, säger Adina.

Tvingades avliva fåglarna

Tjejerna tog med sig brädan, där det sedan innan satt ytterligare en fågel, till veterinären där det konstaterades att fåglarna var så illa däran att de var tvungna att avlivas.

– När vi kom in med fåglarna skrek receptionisten efter veterinärer, för hon såg att det var illa. Men de fick avlivas. Vi åkte tillbaka till McDonalds för att prata med chefen, då såg vi att de redan hade satt upp en ny bräda. Chefen kom aldrig ut igen så vi tog ned den nya brädan och åkte därifrån, säger Adina.

McDonalds frånsäger sig ansvar

Adina har varit i kontakt med McDonalds som avsäger sig ansvaret för fågelfällorna på restaurangen. Enligt dem är det skadedjursfirman Anticimex som bär ansvar, skriver norska Fædrelandsvennen.

– För att garantera matsäkerheten måste vi se till att det inte kommer in fåglar, gnagare och andra skadedjur. Vi har anlitat skadedjursfirman Anticimex, och förutsätter att de använder sig av tillåtna metoder. Jag anser att vi är en oskyldig tredjepart i den här frågan, säger Alf Olav Öye till Fædrelandsvennen.

På Anticimex säger man sig inte känna till att de här metoderna använts men tar på sig fullt ansvar för det inträffade.

– Det är olagligt att använda limplattor för att fånga fåglar. Jag kan inte förklara varför det verkar ha gjorts här, men vi kommer att följa upp det internt. Det är bara att beklaga det som har skett, och det är tråkigt om McDonalds-restaurangen blir uthängd på grund av det här, säger Stein Norstein på norska Anticimex enligt Fædrelandsvennen.

”Djurplågeri är inte lösningen”

Adina, som är vegetarian, är dock fortsatt tveksam till McDonalds. I ett Facebookinlägg där hon publicerat bilder på fåglarna uppmanar hon till bojkott av McDonalds.

– Det är ju djurplågeri och alla McDonalds i Norge har ju anlitat Anticimex så man kan ju tänka på hur det gått med alla andra fåglar.