Oroligheter fördröjde räddningsinsats – en dog

avNiklas Svahn, Oskar Forsberg

1 av 4

Räddningstjänst och ambulans kunde inte komma fram till en lägenhetsbrand i Uppsala – eftersom några kastade sten och satte eld på bilar. En man dog i branden.

Polisen kan inte säga att mannen dog till följd av fördröjningen men ska utvärdera händelsen.

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt, säger Christer Nordström, polisens prestalesperson.

Under fredags- och lördagsnatten har polisen i Uppsala larmats till oroligheter i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra. Man har mötts av stenkastning, bilbränder och en buss har fått en molotovcocktail kastad mot sig. Närmare tio bilar har stuckits i brand. Ingen person har kommit till skada men oroligheterna kan ha resulterat i att en man inte fick hjälp i tid för att räddas.

Han dog under lördagsnatten efter en brand i en lägenhet i ett flerfamiljshus.

”Är oerhört allvarligt”

– Branden har inte med själva händelserna att göra, däremot blev det en viss fördröjning för ambulans och räddningstjänst att ta sig fram. Men om det hade någon avgörande påverkan på att han avled är oklart, säger Christer Nordström, polisens presstalesperson i Uppsala.

Hur lång tid har man blivit fördröjd?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi ska titta på det, nu så handlar det först om att se vad resultatet blir av den rättsmedicinska undersökningen, säger Christer Nordström.

Han kan inte uppge vem som ringt in larmsamtalet om branden. Loggfilerna från SOS kommer att gås igenom. Polisen fick med ett antal patruller eskortera både ambulans och brandkår fram till lägenheten. Polisen fick till och med gå med höjda sköldar runt brandpersonalen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Oavsett om fördröjningen lett till mannens död ska händelsen utredas av polisen och räddningstjänsten, vilket Upsala Nya Tidning berättade om först.

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt, om någon påkallar ambulans och man larmar brandkåren och man då kastar sten, eller vad man nu gör, som försvårar deras arbete att rycka fram till en adress – det kan få väldiga konsekvenser vad gäller den skadade personen.

Kan börjat med stulen motocross

Oroligheterna i Gottsunda och Valsätra tog sin början på fredagskvällen. Det har varit oroligt i områdena även tidigare. Upprinnelsen denna gång kan vara att polisen grep en man på en stulen motocross i Valsätra under fredagen.

– Vi utesluter inte att det kan hänga ihop på något sätt. En del som vi pratat med hävdar att polisen skulle vara en orsak till detta. I de fall vi gjort gripanden så handlar det om brott, säger Christer Nordström.

Polisen upptäckte mannen på motocrossen och följde efter honom, varpå han sladdade, vurpade och slog sig. Han fick inga allvarliga skador. Men själva händelsen kan, likt tidigare incidenter, ha skapat en ryktesspridning i stadsdelarna om att polisen agerat ojuste.

– Vi hör hur en del ropar. Så vet vi att det sprids rykten att polisen gjort något. Vi har några där uppe som inte vill ha polis i stadsdelen över huvud taget. Och det kommer vi inte hörsamma för självklart ska vi vara där.

Har hittat påsar med sten

Nu har polisen förstärkt sin närvaro i stadsdelarna. Under lördagsnatten patrullerade kravallutrustad polis med sköldar och hjälmar på gatorna. Och under natten till måndag sattes ytterligare en bil i brand – på samma gata som lägenhetsbranden.

Polisen har hittat strategiskt utplacerade påsar med sten i området. Christer Nordström säger att flera av de som attackerat blåljuspersonalen inte bor i Valsätra eller Gottsunda utan har tagit sig dit från andra platser i staden.

– Jag har pratat med många som har ringt till mig som bor i de här stadsdelarna, de är upprörda över det som sker. Den ilskan och den vreden som de känner den har vi full förståelse för. Det här är allvarliga händelser där helt oskyldiga människor får sina bilar uppbrända, det innebär stora förluster för de som drabbas, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Bränder