”Fick höra att jag inte var välkommen”

NYHETER

Transaktivisten Maria Hansson säger att hon blev nekad att köpa cigaretter

1 av 2

När transaktivisten Maria Hansson Nielsen under tisdagen skulle handla cigaretter i en tobaksaffär fick hon höra att ”sådana som hon inte var välkomna här”.

– Man behöver en inre styrka för att orka när sådant händer, säger Maria.

Butiksägaren menar att det Maria berättar inte har hänt.

Under tisdagen var Maria Hansson Nielsen, transaktivist och ordförande för RFSL Hälsingland, på väg hem från Pride House i Kulturhuset i centrala Stockholm till vandrarhemmet hon bor på under Prideveckan. Hon insåg då att hennes cigaretter var slut och svängde in i en tobaksaffär.

– Innan jag ens hinner säga vad jag vill får jag höra från butiksägaren att ”sådana som du är inte välkomna här”. Jag frågade då ”varför” men när jag inte fick svar så vände jag bara och gick ut, jag ville inte ställa till en scen, berättar Maria.

”Kunde blivit ännu en person i självmordsstatistiken”

Hon säger att hon självklart kände sig illa berörd men att hon ändå är glad att det var just hon som drabbats.

– Jag har bra stöd från nära och kära. Men om det varit någon transperson som blivit väldigt utsatt under lång tid så kan en sådan händelse vara droppen som får bägaren att rinna över. Det kunde blivit ännu en person i självmordsstatistiken igår.

Transpersoner är överrepresenterade i självmordsstatistiken och enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten har fler än var tredje transperson seriöst övervägt att ta sitt liv. Varannan har upplevt kränkande behandling de senaste tre månaderna och lika många har undvikit vardagliga aktiviteter på grund av rädsla för diskriminering.

Anmält händelsen till DO

Efter händelsen gick Maria till vandrarhemmet och skickade in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Hon skrev även ett inlägg på sin Facebooksida där många uttryckte sitt stöd för henne.

– Man behöver en inre styrka för att orka när sådant här händer. Folk tror kanske att transfobi inte finns men det här visar att det visst gör det.

Butiksägaren: ”Det har inte hänt”

När Aftonbladet når den berörda butiksägaren menar denne att det aldrig har hänt.

– Jag arbetade själv hela dagen i går och det har inte hänt. Jag skulle aldrig säga till någon kund att denne inte var välkommen här, jag arbetar ju här för att sälja varor. Jag välkomnar alla till mig, det spelar ingen roll vem du är, säger ägaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Stockholm

Hbtq