Press mot IS på flera fronter

NYHETER

Vägar till IS-kontrollerade Manjib har skurits av

1 av 2 | Foto: AP
Irakiska styrkor avfyrar artillerield mot irakiska staden Fallujah, som kontrolleras av terrorsekten IS. Bilden från den 29 maj i år.

IS är nu under hård attack på flera fronter samtidigt. Till den strategiskt viktiga staden Manbij, som står under terrorgruppens kontroll, har nu USA-stödda rebellstyrkor skurit av alla vägar.

Även i Irak och Libyen pressas IS hårt.

Manbij, som ligger i norra Syrien nära gränsen till Turkiet, är nu omringad av rebellerna, som till stor del består av kurdiska grupper, uppger Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

Området kring Manbij har setts som strategiskt viktigt för IS, som därigenom har kunnat frakta vapen och stridande till och från Syrien genom Turkiet.

Styrkorna från Syriska demokratiska styrkorna (SDF), som till stor del består av kurdiska grupper, har också blockerat vägen söderut från Manbij till al-Raqqa, som brukar benämnas som IS huvudstad i Syrien.

Bombdåd mot civila

Men det är inte bara i Syrien som snaran dras åt runt IS fästen. Sedan i slutet av maj genomför den irakiska armén en offensiv mot staden Fallujah, som ligger cirka 65 kilometer väster om huvudstaden Bagdad. De har nåt stadens södra kanter, trots kraftig moteld från IS.

IS har besvarat offensiven även med blodiga bombdåd – så sent som igår dödades 31 människor i attentat i Bagdad.

I Libyen, rapporterar AP, har IS-krigare slagit till reträtt från Sirte, efter att styrkor som stöttar den FN-erkända regeringen trängt in i staden. Sirte anses vara IS enda fäste utanför Irak och Syrien, och sågs som en möjlig reträttplats om de skulle drivas bort från de andra länderna.

Första hjälpen sen 2012

Under torsdagen nådde också en konvoj med livsmedel fram till den syriska staden Daraya. Det är den första större leveransen av mat till staden som belägras av regimen sedan 2012, enligt syriska Röda halvmånen.

– Nio lastbilar lastas nu av i Daraya. De har med sig livsmedel, inklusive torrvaror och mjöl, samt sjukvårdsmaterial, säger Tamam Mehrez på Röda halvmånen.

Tidigare under torsdagen meddelade FN att Syriens regering gått med på att ge hjälpkonvojer tillträde till landets samtliga 19 belägrade områden, inklusive Daraya, före månadens slut.

FN:s sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, sade efter uttalandet att den syriska regimen gett sådana godkännanden tidigare, med i slutändan stoppat konvojer med livsnödvändiga hjälpsändningar.

TT/AP/Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM