Sara letar desperat efter sin saknade bror

1 av 7
NYHETER

Sara Lopez vet inte om brodern Jimmy Dejesus, 51, som var på nattklubben i Florida, är vid liv eller inte.

Strax före midnatt svensk tid utspelar sig starka scener vid anhörigcentret, hotellet Hampton Inn, där Aftonbladets norska systertidning VG är på plats.

Flera människor kommer ut från centret i tårar.

Många gråter samtidigt som de försöker att trösta varandra så gott de kan. En lista över skadade har nyligen offentliggjorts, och de som inte hittade sina anhöriga på listan utgår ifrån att de har dött. Men de har ännu inte fått någon slutgiltig bekräftelse.

En anhörig berättar att de har fått uppgifter om att namnen på de döda kommer att offentliggöras klockan 10 på måndag, lokal tid.

En kvinna ropar: ”Oh my God! I can't believe it”.

Flera av människorna körs bort från platsen, som bara ligger några kvarter från Pulse – en nattklubb för homosexuella – där massakern ägde rum.

”Han är min bästa vän”

En av dem som fortfarande väntar är Sara Lopez, som själv är lesbisk.

– Han är min bästa vän, och min bror, säger Lopez.

Hon har många homosexuella vänner som brukar gå på nattklubb, och när hon hörde vad som hade hänt försökte hon ta reda på var brodern befann sig.

– Jag skickade ett sms till Jimmy, men han svarade inte. Så jag ringde honom, men telefonsvararen var full, vilket inte tillhör vanligheterna, säger hon.

Så småningom fick hon ett sms från en vän som sa att han var i säkerhet, men att de inte kunde hitta Jimmy.

– Då satte jag mig i bilen och började leta efter honom, säger Lopez.

Trodde att skotten var en del av musiken

Hon fruktar att han är död, men har inte gett upp hoppet om att få se sin bror igen.

– Jag har skickat bilder på Jimmy till media, han kanske är vid liv och får vård av en sjuksköterska som känner igen honom från bilderna och kan kontakta mig.

Sara Lopez säger att hennes vänner som var inne på Pulse har berättat att de först trodde att skotten var en del av musiken, men att de förstod allvaret när de såg människor falla ner på golvet. Vännerna har också berättat att Jimmy hamnade bakom en vägg av människor och att de såg att han inte lyckades ta sig ut.

”Som om alla håller andan”

Själv försöker hon att lägga band på sina känslor.

– Om jag skulle tillåta min själ att känna så skulle jag inte kunna prata. Det enda som gör att jag klarar att stå här är att han har varit min bästa vän i så många år, säger hon och tillägger att deras familj är på väg från Puerto Rico.

Hon berättar att det är lugnt inne på anhörigcentret.

– Jag hade förväntat mig kaos och att många skulle gråta. Men det är som om alla håller andan.

”Pulse är som en stor familj”

Utanför anhörigcentret träffar VG Ryan Benavidez och Enakai Mpire, som båda jobbar som dragshowartister på Pulse. De två 27-åringarna jobbade inte natten mot söndag, men känner många som gjorde det. Nu hoppas de på goda nyheter.

– Vi försöker ta reda på vilka som var där och vilka som klarade att ta sig ut. Men det är flera som vi inte vet något om ännu, säger Benavidez.

Hur känns det att det här sker där ni jobbar?

– Ärligt talat vet jag inte hur jag känner nu. Människorna som jobbar på Pulse och de som besöker Pulse är som en enda stor familj.

Jostein Matre

ARTIKELN HANDLAR OM