Här är årets ekonomipristagare

1 av 6 | Foto: Bengt Holmström
NYHETER

Oliver Hart och Bengt Holmström får ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2016.

Det meddelade Riksbanken på måndagsförmidagen.

De belönas för sitt bidrag till kontraktsteorin.

Beskedet kom på en presskonferens vid 11.50 på måndagen. Årets pris handlar om kontrakt och tilldelas Oliver Hart och Bengt Holmström.

– Det är ett fundamentalt fenomen som påverkar de flesta av oss, säger Per Strömberg vid presskonferensen.

Arbetet med kontrakteorier berör alla slags kontrakt, exempelvis försäkringar, banklån och anställningsavtal.

– Deras arbete är oerhört viktigt för att förstå denna typ av kontrakt, säger Per Strömberg.

Oliver Hart är från London men verksam vid Harvard University i USA. Bengt Holmström är från Helsingfors och verksam vid Massachusetts Institute of Technology.

"Den moderna ekonomin hålls samman av oräkneliga kontrakt. De nya teoretiska verktyg som Hart och Holmström utvecklat hjälper oss att förstå verklighetens kontrakt och institutioner, och att undvika fallgropar när det gäller att skriva kontrakt", står det i ett pressmeddelande.

Utformningen av kontrakt

Årets pristagare har utvecklat kontraktsteorin och berört utformningen av olika kontrakt, som bonusprogram för företagsledningar, självrisker i försäkring, och privatisering av offentliga verksamheter.

Bengt Holmström visade i slutet av 1970-talet hur ett optimalt kontrakt för exempelvis en vd kan utformas. I senare arbeten utvidgade han dessa resultat till mer realistiska situationer, enligt pressmeddelandet:

"när anställda motiveras inte bara med pengar, utan även med framtida karriärmöjligheter; när agenten (vd:n) samtidigt utför många uppgifter, medan principalen (företagets ägare) bara kan observera vissa utfall; och när en medlem av en grupp kan åka snålskjuts på de andras arbetsinsatser."

Oliver Hart har från mitten av 1980-talet gjort fundamentala bidrag inom en ny gren av kontraktsteorin som behandlar inkompletta kontrakt.

Har gett forskarna nya verktyg

Forskningen har kastat nytt ljus över frågor om ägande och kontroll i företag och har haft stort inflytande inom olika områden av ekonomi, juridik och statsvetenskap.

"Han har gett forskarna nya verktyg för att angripa frågor om vilka företag som bör fusionera, den bästa finansieringsbalansen mellan lån och eget kapital, och när skolor, fängelser och andra verksamheter bör vara privat eller offentligt ägda", enligt pressmeddelandet.

"Genom sina insatser har Hart och Holmström lanserat kontraktsteori som ett fruktbart fält för samhällsvetenskaplig grundforskning. Under de senaste decennierna har de också studerat viktiga tillämpningar av teorin. Deras analys av optimala kontrakt lägger en intellektuell grund för att utforma politik och institutioner inom många områden, från konkurslagstiftning till politiska konstitutioner."

Ekonomipriset instiftades av Riksbanken 1968. Det fanns inte med i Alfred Nobels testamente. Prissumman är den samma som för Nobelpriset, åtta miljoner kronor.

Kungliga Vetenskapsakademien står för utdelningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riksbanken