Tappade block – släckte elen för 23 000

NYHETER

Södra Stockholm drabbades av ett nytt stort strömavbrott på torsdagen då 23 000 hushåll slocknade.

Anledningen: Någon tappade ett betongblock i närheten av ett ställverk.

– Det är en ökad riskbild i samband med ombyggnationer, säger Thomas Kult, pressansvarig på Ellevio.

Södra Stockholm drabbades av ännu ett stort strömavbrott på torsdagsmorgonen. Totalt drabbades 22 918 kunder i Enskede-Årsta-Vantör och i Älvsjö.

Anledningen: Byggarbetare hade tappat ett betongblock i närheten av ett ställverk.

– När den slog i marken så blev det vibrationer och då uppfattar säkerhetsutrustningen och transformatorer det och stänger av sig själva av säkerhetsskäl, säger elbolaget Ellevios presstalesperson Thomas Kult.

Återkommande problem

Strömmen kom tillbaka till en stor del av kunderna, runt 17 000, efter en timmes tid. En stund senare kom den till de återstående 6 000.

Även på onsdagen drabbades södra Stockholm av ett omfattande elavbrott. Då var det 18 000 av Ellevios kunder i Liljeholmen som stod utan ström och tunnelbanetågen på röda linjen stod still i två timmars tid. Redan då konstaterade Ellevio att de haft lite problem tidigare.

– Just nu är det ett ansträngt läge för att vi bygger om på så många ställen. Men vi måste bygga om och självklart innebär varje ombyggnation en risk att något kan hända, säger Thomas Kult på elbolaget.

Finns det en risk att det fortsätter så här?

– Egentligen ska det inte hända, man ska inte tappa betongblock. Vi gör allt för att det inte ska ske. Det är en komplex verksamhet och 100 procent kan ingen garantera. I några år framöver kommer det att byggas väldigt mycket i Stockholm.

”Misstänker att det utreds”

Thomas Kult framhåller att Ellevio satsat 1,7 miljarder kronor på att förnya elnätet i Stockholm.

Under torsdagen har man under ett möte diskuterat insatserna man gör för att säkerställa eldistributionen.

– Jag misstänker att man kommer att göra en utredning och titta på hur man kan undvika den här typen av fel, säger Kult.

Tunnelbanan kunde gå som vanligt under torsdagens avbrott, till skillnad från onsdagen.

– Det är inget som drabbar våra tåg. Det enda som kan påverkas är några hissar på några stationer i området, sa SL:s presstalesperson Christian Hoffmann medan det pågick.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm