Expert: ”Flygincident var markering”

Foto: Finska luftvapnet/TT
Det finländska flygvapnet publicerade den här bilden på ett ryskt SU-27-plan över finländskt luftrum, på Twitter.
NYHETER

De ryska jaktplanens kränkning av finskt luftrum var en markering mot Finlands nya samarbetsavtal med USA, säger försvarsexpert.

– Händer det två gånger inom ett dygn är det inget misstag, säger Fredrik Westerlund vid FOI.

Två gånger under mindre än ett dygn har ryska attackflygplan kränkt finskt luftrum i närheten av Helsingfors och Finska viken. Båda gångerna stannade flygplanen tillräckligt länge i sin position för att finländskt flyg skulle kunna fotografera planen.

– Det sker samma dygn som den amerikanske biträdande försvarsministern är på plats för att underteckna ett samarbetsavtal mellan USA och Finland. Därför är det mer troligt att kränkningarna var avsiktliga och var tänkta att signalera missnöje till Helsingfors, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Ett enskilt flygplan kan av en händelse råka kränka ett luftrum, men inte två.

– Händer det två gånger inom ett dygn är det inget misstag. När man gör så här då drar man till sig uppmärksamhet, säger han.

Dagens Nyheter skriver att de ryska flygplanen skulle vara utskickade för att skydda en transport av ett robotsystem till Kaliningrad. Robotsystemet, som går under namnet Iskander, skulle kunna nå Sverige och har även möjlighet att utrustas med kärnstridsspetsar.

Den teorin anser Fredrik Westerlund vara mindre trolig. Han säger även att placeringen av Iskanderrobotar i Kaliningrad inte kommer som någon överraskning.

– Det har varit på gång länge. Ryssland har tidigare aviserat att de vill byta ut sina robotsystem mot Iskanderrobotar. Det tar lång tid eftersom det kräver fler insatser, som nya fordon och utbildningar. De hade satt som mål att få det genomfört senast 2017, säger han.

 PLUS:  Det ryska hotet

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland