Polisens varning: Se upp för vägpirater

Foto: Polisen råder bilister att vara uppmärksamma längs vägarna, då vägpiraterna är som mest aktiva under vår- och sommarmånaderna.
NYHETER

Med våren kommer också vägpiraterna som får bilister att stanna för att sedan lura till sig pengar eller bensin. Nu uppmanar polisen till vaksamhet längs vägarna.

Under våren ökar antalet brottsfall där kriminella personer lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed bilvägarna, enligt polisen. De så kallade vägpiraterna ser ofta ut att behöva hjälp för att de har fått fel på bilen, men det kan vara ett knep för att få bilister att stanna. Polisen uppmanar därför till försiktighet längs vägarna.

”Stanna inte om du är osäker. Ring oss på 114 14 och berätta vad du har sett. Oavsett om det är en vägpirat eller en person som behöver hjälp på riktigt, är det bra om vi får veta det.”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Kan erbjuda falskt guld

Vägpiraterna har återkommit under våren och sommaren sedan några år tillbaka. Personerna brukar röra sig uppåt från södra delarna av landet och placerar sig ofta vid vägrenar utmed de större riks- och länsvägarna. Vissa bilister som stannat har erbjudits falska guldsmycken i utbyte mot kontanter, medan andra har blivit hotade att lämna ifrån sig sina pengar och värdesaker.

På sin hemsida ger polisen tre råd för att undvika faror på vägarna:

1. Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.

2. Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.

3. Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

ARTIKELN HANDLAR OM