Löfven: Finns inget förslag om förbud

avOlof Svensson

NYHETER

Statsministern kommenterar tiggeriförbudet

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Utspelet om tiggeriförbud har retat upp flera tunga S och MP-företrädare.

Statsminister Stefan Löfven säger nu att det inte finns något förslag om ett förbud.

– Vi vill bli av med tiggeriet för att det inte är förenligt med den svenska modellen. Men exakt hur vi ska göra får vi komma fram till. Det finns inte bara en lösning, säger han till TT.

Stefan Löfven säger till TT att det inte finns något förslag om att införa förbud mot tiggeri.

– Tiggeri vill vi däremot stoppa eftersom det är förödmjukande och att människor hamnar i en utsatt situation. Vi har ungefär 4 000 personer som tvingas stå på knä för att be om pengar. Det måste vi få stopp på. Vi har inlett samtal med de rumänska och bulgariska regeringarna eftersom vi anser att länderna är skyldiga att ta hand om sina medborgare så att de inte behöver tigga, säger han till TT.

"Några sådana förslag finns inte"

TT: Det finns inga sådana förslag, säger du. Kommer det några sådana förslag?

– Vi måste fundera på hur vi blir av med det här, men några sådana förslag finns inte.

– Vi vill bli av med tiggeriet för att det inte är förenligt med den svenska modellen. Men exakt hur vi ska göra får vi komma fram till. Det finns inte bara en lösning.

Civilministerns utspel har fått flera tunga miljöpartister att reagera. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger att det inte pågår några diskussioner om ett förbud i regeringen.

– Det Ardalan Shekarabi uttryckte var att han ville studera erfarenheter från våra grannländer, både positiva och negativa. Sedan gick han in på funderingar om lokala eller nationella förbud. Men det är ingenting som regeringen har lagt fram som förslag, utan det är något som får stå för honom, säger hon till Ekot.

Kom som en överraskning

Tidigare i dag uttryckte demokratiminister Alice Bah Kuhnke förvåning över Shekarabis uttalande.

– Det kom ju som en överraskning för hela regeringen, sa hon till TV4.

Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm skriver i en kommentar till TT: "Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp."

Flera kommunalråd runt om i landet ger däremot förslaget tummen upp, medan andra är negativa.

Aftonbladet har sökt Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Fridolins pressekreterare hänvisar till Lövin. Statsråden Åsa Regnér och Morgon Johansson, som flera gånger tidigare behandlat frågan om tiggeri, vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till civilminstern.

ARTIKELN HANDLAR OM