Bondens idé – en svinbra lösning

1 av 2 | Foto: Här är Hans Henrik Thomsens mobila svinstia.
NYHETER

Danske bonden Hans Henrik Thomsen har skapat en mobil svinstia. Nu hyllas initiativet som anses gynna såväl djur som natur.

– Man ser på grisarna att de verkligen trivs med att få en ny hage tre gånger om dagen, säger Else Torp Christensen från danska Ekologisk landsförening till nyhetsbyrån Ritzau.

Tre gånger varje dag flyttas bonden Hans Henrik Thomsens grisar runt på fältet vid hans gård på Nordjylland i Danmark.

Istället för att ha grisarna i en vanligt stia har han skapat en mobil sådan. Samtidigt som grisarna får en ny plats att böka på bevaras gödsel som används på fältet på de platser där grisarna redan varit.

Nu hyllas projektet av danska organisationen Ekologisk landsförening.

– Vi ser en stor potential i detta koncept, och vi tror att det kan bidra till att öka mängden ekologiskt griskött, säger Else Torp Christensen, som företräder föreningen, till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Drivs av solceller

Det är inte bara grisarna som gynnas av uppfinningen. Den mobila svinstian drivs av solceller och flyttas automatiskt fram tolv meter tre gånger om dagen.

Om grisarna bökar på ett och samma ställe för länge finns det dessutom risk för alldeles för hög koncentration av olika näringsämnen. Nu sprids istället gödslet ut i jämn takt.

Nu ska Ekologisk landsförening tillsammans med universitetet i Århus utvärdera projektet och se om Hans Henrik Thomsens uppfinning är värd att satsa på i större skala.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Lantbruk