Här blir det rökfritt för barnens skull

Foto: Nu blir det rökfritt i Norrköpings lekplatser
NYHETER

Nu ska barn i Norrköpings kommun slippa tobaksrök på lekplatser och badplatser.

– Det är ytterligare ett steg mot ett rökfritt samhälle, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd med ansvar för folkhälsa.

Lagom till påskledigheten väntas kommunstyrelsen i Norrköping att fatta beslut om att införa rökfria zoner på lekplatser och badplatser. Detta som en del av den nationella linjen att Sverige ska vara rökfritt fram till år 2025.

– Vi har redan infört rökfria skomiljöer och detta är ytterligare ett steg i riktingen mot ett rökfritt samhälle, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd med ansvar för folkhälsa.

Uppmaning – inte ett förbud

120 lekplatser och 3 badplatser omfattas av projektet. Det är dock inte ett regelrätt förbud det rör sig om, utan en uppmaning till vuxna att inte röka i barns närhet.

– Jag tror att man når större framgång med uppmaningar än med förbud. Om vi skulle ha satt ett rökförbud på en hel badplats kanske det inte skulle efterföljas alls – nu kan vi hänvisa rökare till andra zoner i stället.

Ska prydas av barnteckningar

I samband med införandet av de rökfria zonerna ska även stadens skolbarn delta i en teckningstävling, där vinnarnas bilder sedan sätts upp vid förbudsskyltarna.

– Vi hoppas att det blir ytterligare ett sätt att nå de vuxna och få dem att förstå att det inte är så bra att röka kring barn.

Finns det fler platser där detta kan bli aktuellt?

– Det kommer säkert fler platser och hittills har vi bara fått positiva kommentarer på initiativet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tobak