Slaktavfall i gödsel för populär havredryck

Av: Linnea Carlén

Publicerad:

Havredrycksjätten Oatlys produkter tycks bara öka i popularitet.

De marknadsförs med frasen ”Wow no cow” (Wow ingen ko), men gödslet som används i vid ekologisk havreproduktion innehåller slaktavfall – från såväl ekologiskt som icke ekologiskt uppfödda djur.

Det svenska livsmedelsföretaget Oatly plockar marknadsandelar i takt med att dess havrebaserade produkter ökar i popularitet bland vegetarianer, veganer och medvetna personer som av olika skäl väljer bort mejeriprodukter. Särskilt havredryck har det senaste åren seglat upp som ett alternativ till alternativ till komjölk.

Havren i företagets produkter kommer från svenska fält, men gödslet innehåller kött och benmjöl från slaktade djur.

Det bekräftar företaget som tillverkar gödseln för SVT:s undersökande program ”Dold”, som släpps på SVT Play och Youtube på tisdagsmorgonen.

Enligt företaget handlar det om både ekologiskt och icke ekologiskt uppfödda djur, skriver TT.

”Försöker inte mörka”

Cecilia Sjöholm, kommunikationsdirektör vid Oatly, säger att de inte försöker mörka någonting samt att företagets produkter är helt vegetabiliska och uppfyller kriterierna för veganmärkning.

– Det finns ingen biogödslad havre att tillgå som vi behöver, säger Sjöholm.

Efter att SVT har börjat granska varför Oatly använder råvaror gödslade med stallgödsel och benmjöl har företaget lagt ut ett svar på frågan på deras hemsida.

”Eftersom vi har den animalieproduktion som vi har måste vi använda den på klokaste sätt, och att inte använda de restprodukter som den producerar är inte hållbart. Vi anser att det viktigaste vi som livsmedelsproducent kan göra är att se till att innehållet i våra produkter är helt vegetabiliskt”, skriver företaget bland annat.

På Oatlys anläggning utanför Landskrona tillverkas omkring 30 miljoner liter havredryck per år. 2014 sålde företaget produkter för 268 miljoner kronor, skriver TT.

Publicerad: