Ska möta frustration – med mat och wifi

avOlof Svensson

NYHETER

Migrationsverkets plan för att minska otryggheten

Alla som bor på asylboenden ska få laga sin egen mat, få wifi och möjlighet till svenskundervisning.

Det är Migrationsverkets omfattande plan för att minska våldet och otryggheten på boenden.

– Vår högsta prioritet är att få till en meningsfullhet. Annars kommer frustrationen stiga, säger Christer Zettergren på Migrationsverket.

Migrationsverket har dragit i gång en stor satsning för att skapa trygghet och minska våldet på asylboenden.

Förutom att stänga boenden som har för dålig kvalitet ska myndigheten skapa en så meningsfull tillvaro som möjligt för de boende.

– Ju fler asylsökande som kommer desto längre blir väntetiden och då ökar frustrationen, säger Christer Zettergren, särskild rådgivare till generaldirektör Anders Danielsson.

Alla ska laga sin egen mat

Den första punkten är att asylsökande ska få laga sin egen mat. I dag äter många på restauranger som finns i eller i anslutning till boendena.

– Det är smartare att man får gå och handla sin mat och äta när man är hungrig i stället för att gå till en restaurang och äta en viss tid. Med självhushåll kan man återfå makten över sitt eget liv, säger Christer Zettergren.

– Ambitionen är att alla ska laga sin egen mat. Vi kommer förmodligen inte att lyckas fullt ut men det är en ambition vi måste ha.

Migrationsverket vill även att alla boenden ska få tillgång till wifi.

– De flesta har telefoner, därför kommer vi också använda applikationer så de boende ska få olika typer av information.

Utökad svenskundervisning

I vårbudgeten satsar regeringen även 72 miljoner extra på svenskundervisning för de som bor på asylboenden. Förhoppningen är att kunna erbjuda alla asylsökande som inte har ett utvisningsbeslut att studera svenska. Migrationsverket ska också försöka få ut asylsökande i praktik på lokala företag.

Migrationsverket kommer också att avveckla runt 10 000 platser som har för dålig kvalitet och byta ut dem mot nya och bättre lösningar.

– Nu kommer det mellan 400 och 500 asylsökande i veckan, det klarar vi av. Vi tror att det kommer att öka framöver men just nu har vi inte fler sökande än att vi kan byta ut vissa platser mot bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM