Siffrorna visar: Så har flyktingströmmen sinat på ett år

1 av 2 | Foto: TT
163 000 människor sökte asyl i Sverige under fjolåret, de flesta flyktingar från kriget i Syrien och närmare hälften av dem var barn. I år väntas 80 procent färre söka asyl i Sverige. På bilden en grupp människor som tvingades tillbringa natten på gatan utanför Migrationsverkets kontor i Malmö i fjol vinter.

avLinnea Carlén

NYHETER

Rekordmånga asylsökande drar nu tillbaka sin ansökan.

Hittills i år har drygt 4 500 personer återtagit sin asylansökan, jämfört med 3 800 under hela förra året, skriver Dagens Nyheter.

Efter den historiska omsvängning i flyktingpolitiken väntas 30 000 personer söka asyl i Sverige under 2016, en minskning med omkring 80 procent från föregående år.

En förklaring till att fler än tidigare tar tillbaka sin ansökan kan enligt Kristina Rännar, processledare för återvändande vid Migrationsverket, vara den nya skärpta asyllagstiftningen som infördes under sommaren och anpassade den svenska lagstiftningen till EU:s miniminivå.

– Naturligtvis påverkas folk när de får veta att det är mycket tuffare att få uppehållstillstånd, att tillstånden är tillfälliga och att möjligheten att få hit sina anhöriga är mindre, säger Rännar till Dagens Nyheter.
En genomgång som tidningen har gjort visar 4 500 personer hittills i år har ångrat sig och dragit tillbaka sin asylansökan, betydligt fler än de 3 800 som fattade samma beslut under fjolåret.

Bland irakier, som utgör den tredje största gruppen asylsökande efter syrier och afghaner, har fler – omkring 2 000 personer – dragit tillbaka sin ansökan än antalet som sökt asyl.

Färre söker sig till Sverige

Och även om kriget i Syrien och den internationella flyktingkrisen är långt ifrån över kommer nu betydligt färre flyktingar till Sverige.

Migrationsverket planerar för att ta emot 30 000 asylsökande under hela 2016, skriver DN. Det skiljer sig från aprilprognosen, som spände mellan 40 000-100 000 asylsökande, och är en kraftig minskning jämfört med 2015. Då sökte 163 000 människor asyl i Sverige, de flesta flyktingar från kriget i Syrien och närmare hälften av dem var barn. Många kom även från Afghanistan och Irak.

Förra veckan lämnade 545 personer in sin asylansökan i Sverige.

Under två månader i höstas kom närmare 80 000 flyktingar.

Även Tyskland väntar färre asylsökande

Även Tyskland räknar med att ta emot färre flyktingar och andra migranter under året.

– Vi planerar för 250 000 till 300 000 flyktingar i år, säger Frank-Juergen Weise, chef för Tysklands federala migrationsmyndighet (BAMF), i en intervju med tyska Bild am Sontag enligt Reuters.

Om fler människor än så skulle komma skulle det enligt Weise sätta press på myndigheten, även om ett sådant scenario inte bedöms troligt.

Frank-Juergen Weise uppger också att Tyskland i fjol tog emot färre asylsökande personer än vad man tidigare trott. Detta då en del registrerats två gånger och andra har tagit sig vidare till andra länder.

– Vi kommer att presentera det exakta antalet snart men det står klart att det är mindre än en miljon personer som kom till Tyskland förra året, säger han till tidningen.

Tidigare har det sagts att Tyskland tog emot 1,1 miljoner flyktingar och andra migranter under 2015.

Att färre flyktingar söker sig till Europa kan bero på att det har blivit svårare att ta sig hit sedan gränserna och vägarna in i Europa successivt täppts till.

ARTIKELN HANDLAR OM