Fick böter – kofångaren var för blank

1 av 2 | Foto: Cecilia Johansson
Dennis hade för blanka kofångare.
NYHETER

Dennis fick böter – för att han hade för blank kofångare. Nu ryter över 17 000 personer ifrån mot polisen anmärkningar.

– Det har jag aldrig hört eller varit med om. Det är fruktansvärt jävla irriterade, säger Dennis till Dalademokraten.

Polisen har i dagarna bevakat när folk i Dalarna cruisat runt med sina omsorgsfullt polerade bilar. Dennis, som till vardags är yrkeschaufför, var i torsdags i Älvdalen med sin lastbil där Musik och Motor-festivalen pågår, skriver Dalademokraten. Men väl ute på vägen blev han stoppad av polisen.

– De vinkade in mig och sen började diskussionerna, säger Dennis till tidningen.

Tvingades betala – eller bli körkortslös

Polispatrullen påpekade att han hade för många lampor på lastbilen, att det satt så kallade ögonlock på framlyktorna. Men det stora problemet var den kromade spoilern fram, kofångaren och bakskärmarna. De var för blanka.

– Fast de kunde inte kontrollera att det var bländande tack vare att det var dagsljus, så då krävde jag att vi skulle står kvar här tills det är mörkt. Men det vägrade de, säger Dennis till Dalademokraten.

Även att det saknades ljuddämpare på avgassystemet klagade polisen på, även fast han klarar bullernivån, och att det inte finns någon lag som säger att ljuddämpare behövs.

Slutligen tvingades han betala boten eller riskera att bli av med körkortet.

17 000 personer i protest

Och flera som deltagit i cruisingen med sina fina fordon är irriterade på polisens anmärkningar. Facebook-gruppen ”Cruisingen stannar” har fått 17 000 medlemmar på fyra dagar och där planeras en protestkaravan. Många tycker att polisen ger felaktiga anmärkningar på redan besiktigade godkända bilar. Bland annat har folk åkt dit på kromade stötfångare, avgassystemet och bultar på nummerskyltar.

– Det har jag aldrig hört eller varit med om. Det är fruktansvärt jävla irriterade. Jag skulle aldrig ha skrivit under bötern, säger Dennis till Dalademokraten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilism