Ericsson bekräftar: Har fått frågor om korruption

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ericsson utreds för korruption, erfar SvD Näringsliv.

Telekomjätten Ericsson bekräftar att bolaget fått frågor om korruption från amerikanska myndigheter, enligt flera affärssajter.

Utredningen ska bland annat gälla företagets verksamhet i Kina.

I ett mejl till Dagens Industri skriver Ericsson att det rör sig om frivilliga frågor, som bolaget fått från amerikanska myndigheter.

”I mars 2013 mottog Ericsson förfrågningar om att på frivillig basis svara på ett antal frågor från myndigheter i USA om Ericssons verksamhet.”

Vad myndigheterna velat veta har Ericsson inte gått ut med.

Till Svenska Dagbladet uppger företaget att ”Ericsson strävar efter att vid alla tillfällen bedriva affärer i enlighet med tillämpliga lagar” men att ”frågor ibland uppstår” eftersom verksamheten är global.

Ska handla om Kina

Det var under gårdagen som Svenska Dagbladet rapporterade att både finansinspektionen och justitiedepartementet i USA har börjat granska Ericsson. Utredningen omgärdas av hård sekretess, men den ska bland annat gälla bolagets verksamhet i Kina. Där ska en tidigare hög Ericsson-chef haft affärsintressen i en underleverantör.

Oro bland ägarna

Mutaffärerna kan komma att slå hårt mot Ericssons ägare. Storbanken Nordea äger Ericsson-aktier för mer än en miljard. Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på banken, säger till Svenska Dagbladet att misstankarna mot Ericsson är mycket allvarliga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ericsson