Bosch explosionsvarnar för gasspisar

Bosch varnar för att deras gasspisar kan explodera.

Nu uppmanas personer som har en gasspis från Bosch att omedelbart skicka in uppgifter om sin spis till företaget.

– Även om risken är låg är det jätteviktigt för oss att vi får tag på alla som kan vara berörda, säger Maja Wikman Ulrich, kommunikationsansvarig på Bosch i Sverige.

I en stor annons i tisdagens Dagens Nyheter gick Bosch ut med ett säkerhetsmeddelande: det finns en explosionsrisk som berör fristående gasspisar tillverkade mellan januari 2009 och oktober 2011.

Totalt sett gäller det 162 000 spisar. I Sverige är det endast 50 spisar som ska vara berörda, enligt Maja Wikman Ulrich, kommunikationsansvarig på Bosch i Sverige.

– De här spisarna har en defekt som gör att materialet i själva anslutningen kan bli poröst vilket kan leda till gasläcka, säger Maja Wikman Ulrich.

”Jätteviktigt att få tag på alla”

Enligt Bosch föreligger explosionsrisk ”i extrema fall”. 

– Även om risken är låg är det jätteviktigt för oss att vi får tag på alla som kan vara berörda, säger Maja Wikman Ulrich.

Företaget vill inte gå ut med vilken modell som berörs.

– Modellbeteckningarna består av många bokstäver och siffror. Vi vill inte riskera att någon missar en siffra och avfärdar det. För att vara helt säker på om modellen berörs bör man fylla i uppgifterna på hemsidan. Man får svar direkt på om spisen berörs av säkerhetsåtgärden, säger Maja Wikman Ulrich på Bosch i Sverige.

Olycka i Tyskland

Det ska ha inträffat en incident med en gasspis i Tyskland.

– Det var flera år sedan som den olyckan inträffade men vi fick vetskap om den först nu. I det fallet var det en person som fick en brännskada. Med den vetskapen är det ännu viktigare att vi kartlägger spisarna nu, säger Maja Wikman Ulrich.

Bosch uppger att en reparatör kommer att skickas ut till de hushåll där de berörda spisarna finns.

– Eftersom vi vet vad felet är reparerar vi spisen så att den fungerar fullt ut. Om man skulle vilja bli av med sin produkt ordnar vi det på något sätt, säger Maja Wikman Ulrich.

Publisert: