Sista sjukhuset i Aleppo uppges ha bombats

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
1 av 8

NYHETER

Nu har det sista sjukhus som fortfarande var i drift i östra Aleppo bombats, enligt stadens hälsomyndighet.

27 civila personer har dödats i lufträder under lördagen. Regeringsstyrkornas storoffensiv har nu pågått i fem dagar.

– Vi har inga fler liksäckar, säger en räddningsarbetare från Vita hjälmarna.

Bomberna faller allt tätare över östra Aleppo, som belägras av den syriska armén. Gatorna ligger öde, rapporterar AFP.

– Det finns knappt ett kvarter som har skonats, säger Rami Abdel Rahman, talesperson för Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Folk vågar inte lämna sina hem.

Det sista sjukhus som fortfarande var i drift har nu bombats, uppger stadens hälsomyndighet och världshälsoorganisationen WHO för Reuters. Enligt SOHR finns det fortfarande vårdinrättningar – men folk vågar inte söka sig till dem.

92 döda på fem dagar

För fem dagar sedan återupptog den syriska armén och dess allierade offensiven mot den krigshärjade staden, efter ett par veckors uppehåll. Sedan dess har 92 personer dödats.

27 av dem dödades under lördagen. Flygplan släppte bomber över östra Aleppo och helikoptrar släppte tunnbomber, samtidigt som området besköts med artillerield.

– Det är en katastrofal dag i belägrade Aleppo med bombningar som saknar motstycke, med alla typer av vapen, säger en företrädare för hjälporganisationen Vita hjälmarna i en video på Facebook.

Två personer har dödats i rebellernas beskjutning av västra Aleppo, enligt den syriska militären.

”En mörk dag för östra Aleppo”

– Det här är en mörk dag för östra Aleppo, säger Teresa Sancristoval, hjälpkoordinator vid Läkare utan gränser, till AFP.

– De allvarliga bombningarna har orsakat enorm skada på de få sjukhus som jobbar dygnet runt för att erbjuda vård.

Under fredagen bombades två sjukhus. Det ena var ett barnsjukhus och bilder visar hur personalen evakuerade spädbarn från kuvöser för att transportera dem därifrån.

Runt 250 000 människor beräknas finnas kvar i belägrade östra Aleppo – varav runt 100 000 barn – och hjälporganisationer varnar för att belägringen kommer att leda till en massvält.

Assad: Vi bombar terrorister

Ryssland säger att de inte deltar i offensiven i Aleppo, men att de bombar i andra delar av landet. Ryska, statskontrollerade medier benämner Aleppo-offensiven som ”den sista nedräkningen”.

Den syriska regeringen uppger i stats-tv att de har tagit sikte på ”terroristfästen och depåer” i helgens bombningar. De benämner alla oppositionella grupper som terrorister.

Publicerad:

LÄS VIDARE