Dags för fjärilar i magen?

NYHETER

Hemköpsbutiken vill sälja insekter: Det smakar ungefär som popcorn

1 av 3 | Foto: Kanske är insekter på gaffeln inte så långt bort som vi tror – Hemköp i Älvsjö hoppas kunna börja sälja dem redan till hösten.

Snacka om fjärilar i magen ...

Eller som Baloo säger på jul­afton: Myror kittlar dödskönt i kistan.

Snart kan svenskar köpa ­larver och gräshoppor i sin matbutik.

– Det är gott dessutom, ­smakar ungefär som popcorn, säger Mats Källsbo på Hemköp i Älvsjö.

Till hösten hoppas Hemköp Älvsjöhallen kunna sälja insekter bland sina livsmedel, skriver lokaltidningen Stockholm Direkt.

Från att redan erbjuda exotiska köttsorter som pytonorm, ­krokodil, bäver och björn vill man ta steget till de allra minsta krypen.

Men hittills har försöken strandat eftersom Livsmedelsverkets nuvarande regler förbjuder detta.

Miljösmart

Enligt Stockholm Direkt är det miljöaspekten som är främsta anledningen till intresset.

– Kossor släpper ut åtta gånger så mycket koldioxid som bilar. Insekter är allt vi ­kommer äta om 25 år eftersom det är mer miljösmart. Det är gott dessutom, smakar ungefär som popcorn, säger Källsbo till ­tidningen.

Är du sugen på att testa innan det går att köpa krypen i livs­medelsbutiken så bjuder skade­bekämpnings­företaget Rentokil ­Malmö- och Stockholmsbor på insekter i september. Då öppnar de sin tillfälliga ”pestaurang”.

– Det blir lite torkade insekter, syrsor, små larver och choklad­bitar med myror i, säger marknads­chefen Isabelle Mokdasi till ­Aftonbladet.

– Vi vill få folk att tänka på ­insekter som framtidens mat, säger hon.

Vanligt runt om i världen

I många delar av världen är ­insekterna en vanlig del av kosten, skriver företaget i ett press­meddelande, att inkludera insekter i dina matvanor ger dig mycket­ protein, zink och kalcium.

– Det är en diskussion som pågår inom forskningen, men även inom kockvärlden. Insekter är en proteinkälla och kan fungera­ som ett komplement till kött. Det är ett effektivare och miljövänligare sätt att få fram protein, än om man jämför med en ko som lever längre och har mer påverkan på miljön, säger Sara Brännström på Sveriges lantbruksuniversitet till Allt om Stockholm.

Något problem med tillståndet att servera insekter känner inte Isabelle Mokdasi till:

– Hittills har det inte kommit nåt beslut från EU. På EU-nivå är det varken tillåtet ­eller otillåtet utan klassas som ”novel food”, säger hon till Aftonbladet.