Henrik Lundqvist om Victorias present: ”Mycket av mig”

avLinnea Järkstig

1 av 5

Äntligen är hela kungafamiljen samlad på Öland.

Nu laddar de upp inför kronprinsessan Victorias födelsedag – och aldrig har så många ur familjen varit på plats.

Årets stipendiat Henrik Lundqvist har förberett en speciell present till prinsessan.

– Det är ganska mycket av mig kan man väl säga, säger han.

Kungen och drottningen landade på Öland under onsdagskvällen och nu är hela familjen äntligen tillsammans igen. Det har de inte varit sedan prins Oscars dop i maj.

I morgon fyller Victoria 39 år och det firas som vanligt med pompa och ståt på Borgholms idrottsplats med artister, familj och fest. Och i år är hela familjen på plats – alltså fler än vad de någonsin har varit.

– Hela familjen är på Solliden nu och kommer att delta i födelsedagsfestligheterna i morgon. Även alla barnen kommer att vara med, säger Margareta Thorgren, informationschef på Hovet.

”Spelade jättebra”

Kungen och drottningen har i dagarna solat sig på franska rivieran, men under onsdagskvällen landade de i Sverige efter ett besök i Tyska Aachen då de varit på ridsporttävlingen Chic. Kvällen spenderar de tillsammans med Victoria och Daniel, Madelene och Chris, Carl Philip och Sofia och såklart alla deras fem barnbarn.

Under dagen har prins Daniel svingat klubban under årets tävling av Victoriagolfen på Ekerum. Men det blev ingen pallplats, kanske var det därför han inte dök upp på kvällens middag vid hotell Strand.

– Han spelade jättebra. Han är en oerhört skicklig golfspelare, men han har skickliga golfkamrater och det finns 22 andra lag som också spelat bra, säger arrangören Kay Wiestål.

Gjorde han några hole in ones?

– Ja, haha. Det får vi väl säga, säger han.

”Jättekul och hedrande”

Det är strålande väder på Öland med ungefär 20 grader och knappt något moln på himlen. Terassen mot vattnet med utsikt över Sveriges fastland var på kvällen fullsatt och gästerna njöt av en meny med Öländskt tema. Kungafamiljen hade fullt upp med att ta igen på Sollidens slott, men på gästlistan fanns årets stipendiat – New York Rangers stora stjärna Henrik Lundqvist.

– Det känns jättekul och hedrande så klart. Tittar man på listan av idrottsmän och idrottskvinnor som fått priset så är det en fin skara så det känns kul, säger han.

Victoriastipendiet har delats ut varje år sedan 1979 och ges till en idrottare för årets bästa idrottsprestation. Men Henrik Lundqvist kan inte peka ut något som han gjort extra bra i år.

– Vi hade en upp och ned säsong, så jag vet inte om priset kanske är en sammanfattning av flera års slit.

Det blev ingen golf för hockeystjärnan bosatt på andra sidan atlanten, däremot är det hans allra första besök på Öland och med sig har han en födelsedagspresent till kronprinsessan Victoria.

– Jag kan ju inte avslöja vad det är, hon har ju inte fått den än.

Kan du ge en liten ledtråd?

– En ledtråd… det är ganska mycket av mig kan man väl säga, säger han.