Ingvar Kamprad

Kamprads superdesigner är död

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Sveriges kanske mest kända doldis, Gillis Lundgren, är död.

Han är Ikea-klassikern bokhyllan Billys pappa och kom på lösningen med platta paket.

– Vi minns Gillis som en man full av idéer som snabbt förvandlades till praktiska produkter, säger Malin Sennevall, presskontakt på Ikea.

En av Sveriges mest okända kändisar har gått ur tiden. Det är kanske få som vet hur många miljoner människor som har Gillis Lundgrens design i sina hem.

Han har nämligen formgivit Ikea-klassikern bokhyllan Billy.

Geniala nattförslaget

Gillis Lundgren avled 25 februari 86 år gammal, skriver Smålandsposten. När han 1953 fick jobbet på Ikea blev han den fjärde anställda på det då tioåriga företaget. Tanken var då att han skulle ha ansvar för Ikea-katalogen, men snart började han som designer.

Det var också han som kläckte idéen med att Ikea skulle ha platta paket.

I en intervju med Smålandsposten har Gillis Lundgren berättat att han tyckte att soffbordet Lövet, som han själv formgivit, tog alldeles för stor plats. Kanske kunde man skruva av benen på bordet och lägga dem under bordskivan?

Sagt och gjort, Ikeas succékoncept var fött.

Soffbordet Lövet finns ännu kvar i Ikeas sortiment, nu under ett annat namn.

Sålts i minst 40 miljoner exemplar

Det var 1979 som hans skapelse bokhyllan Billy började säljas i butikerna. När klassikern 2009 firade 30 år hade den redan då sålts i 41 miljoner exemplar världen över. Namnet Billy har ingen särskild koppling till Lundgren, utan istället att Ikea ger sina bokhyllor namn efter skandinaviska pojknamn eller yrken, enligt presstjänsten.

Totalt har Gillis Lundgren formgivit ett hundratal Ikea-produkter. När han 2012 vann det prestigefulla Tenzingpriset var han fortfarande konsult för Ikea och hade fria händer att designa vilka möbler han ville.

Själv var han mest stolt över Tore lådhurts från 1958.

”Haft stor betydelse för Ikea”

Designlegendarens gamla kollegor på Ikea beklagar hans bortgång.

Gillis var den fjärde att anställas på Ikea när han började 1953. Han har haft stor betydelse för Ikea, säger Malin Sennevall på Ikeas presstjänst.

– Vi minns Gillis som en man full av idéer som snabbt förvandlades till praktiska produkter. Han bidrog till vår vision att med små medel skapa en bättre vardag för de många människorna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Ikeamöblerna som kan vara värda tusenlappar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Kamprad

Ikea