Sjöräddaren: ”Tack alla som bidragit till att vi kan rädda liv”

1 av 8 | Foto: Jocke, 43, berättar om upplevelserna på Medelhavet.
NYHETER

  Sedan i höstas har Gula båtarna räddat över 1 500 liv vid grekiska ön Samos.

  Nu kan du läsa om det unika projektet  i ett magasin som finns butik till och med 14 mars.

  Magasinet kostar 50 kronor. Pengarna går direkt till att fler människor överlever den farliga resan över Medelhavet.

  Sjöräddaren Jocke förberedde sig på alla tänkbara sätt inför arbetet, men blev ändå överrumplad av sina egna känslor.

  ”Vi mötte splittrade familjer, uppgivna föräldrar, tomma blickar hos trötta barn. Vi tog hand om alla de som inte klarade resan”, berättar han i ett öppenhjärtigt brev.

Läs hela Jockes brev nedan.

När jag först hörde om detta projekt var jag försiktigt positiv, kanske rent av lite skeptisk. Jag trodde att detta var mer av ett mediajippo, än en verklig insats som gjorde skillnad. Jag insåg snabbt hur fel jag hade och såg med egna ögon vilken skillnad Gula båtarna gjorde, både genom mediarapporteringen och sjöräddare på plats.

Jag hade länge förberett mig väl inför resan på alla tänkbara sätt, men väl på plats blev jag fullkomligt bombarderad av intryck och känslor. Det går inte att ta in allt man upplever.

I januari åkte vårt team till Samos. Vi hade tagit del av all tidigare erfarenhet från teamen innan, deltagit på telefonmöten, läst rapporter, lärt oss rutiner och pratat med många hemvändande sjöräddare. Trots detta så blev vi överrumplade över hur starka intrycken blev i alla möten.

På plats hamnar man mitt i alla livsöden, det finns inga murar, vi matas med den råa och bistra verkligheten på en vacker semesterö i Grekland. Under våra veckor fick vi uppleva alla tänkbara känslor. Sorgen i att se de tragiska livsöden som finns med splittrade familjer, uppgivna föräldrar, tomma blickar hos trötta barn och ta hand om alla de som inte klarade resan. Att lyfta ombord små spädbarn och att lasta över drunknade barn, kvinnor och familjer tar hårt.

En hopplöshet i det oändliga antal som fortsätter strömma till, hur det kan bli ett rutinuppdrag för oss att hämta människor som gör resor med sitt liv som insats. En samhörighet med dom vi möter, hur vi trots språkbarriärer kan kommunicera och förstå varandra. En  hoppfullhet i den livsglädje som de räddade ibland finner ork att visa, hur ett barn mitt i allt är glad och leker med sin nya nalle, kramar sina syskon. En glädje att se hur man somnar i våra båtar, hur de vuxna lämnar över sina barn till våra famnar, hur de känner sig trygga i att vara i Europa. Deras resa fortsätter och de har många och långa tuffa utmaningar kvar.

Förhoppningsvis var detta den sista gången som de behövde riskera sina liv. Jag är i dag oerhört stolt över det jobb som Sjöräddningssällskapet gör med hjälp av Gula båtarna. Vi har gång på gång visat att vi löser alla uppgifter vi blir tilldelade och vi gör en enorm skillnad i området. Jag vill personligen tacka alla som på sitt sätt bidragit till att Gula båtarna kan rädda liv i Medelhavet. Det pågick i går, det pågår i dag och även i morgon. Glöm inte bort att fortsätta stöda projektet, dina gåvor behövs! Vårt team har anmält sitt intresse för att åka igen om behovet finns.

SÅ KAN DU BIDRA

Bankgiro

Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Swish

Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

Sms

Sms:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100-500 kronor.

Jocke, frivillig sjöräddare på Gula båtarna

ARTIKELN HANDLAR OM