Förbjuder bad efter bajsvatten i fjorden

Av: Carin Fock

Publicerad:
Uppdaterad:
En badplats i Oslo. Bilden är från ett annat tillfälle.
En badplats i Oslo. Bilden är från ett annat tillfälle.

Vattenkvaliteten i Olsofjorden är inte på topp. Efter att det pumpats ut bajsvatten i fjorden varnas besökare för att doppa sig.

– Vattnet är brunt och luktar illa, säger kajakaren Sveinung Oftedal, till VG.

Helgens skyfall i området kring fjorden har ställt till problem för semsterfirare. De får inte länge bada i Olsofjorden. Det var när ett reningsverk i regionen svämmade över och pumpade ut avloppsvatten från över 600 000 invånare i bukten som varningen deklarerades, skriver den norska lokaltidningen Budstikka.

"Luktar illa"

Vattnet kan nu innehålla stor mängder tarmbakterier som kan göra badgäster sjuka om det sväljs eller kommer i kontakt med sår.

– Vattnet är brunt och luktar illa. Vår klubb ligger på Mærradalsbakken, och där har det har alltid kommit ned avloppsvatten av kraftiga regn. Men jag minns inte att folk har blivit varnade för att inte bada i viken tidigare, säger Sveinung Oftedal, chefen för Oslo kajakklubb, till VG.

Och det är första gången som det uttalas en varning för hela regionen.

– Vi har aldrig gått ut med en sådan här varning för hela kommunen tidigare. Vi drog slutsatsen att varna människor mot simning på alla badstränder i fjorden, säger Lisbeth Sloth vid norska Folkhälsomyndigheten i Bærum, till tidningen.

Får vänta

Den som hoppas på att varningen snart kommer hävas får ge sig till tåls. Så länge det regnar ska man inte bada i fjorden.

– Vi har en stående rekommendation att inte bada under 24 timmar efter en regnstorm. Det gäller också den här gången, säger Tore Steen, infektionskontrollant i Oslo, till VG.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN