Choklad kan minska risken för demens

NYHETER

En bit choklad om dagen är bra för... huvudet.

Det kan nämligen minska risken för Alzheimers, skriver VG.

En grupp portugisiska forskare har kommit fram till att choklad kan minska risken för Alzheimers och andra kognitiva besvär. Forskningen har nyligen publicerats i tidskriften Journal of Alzheimers Disease.

– Det är en betydligt minskad risk, säger Håvard Bentsen, överläkare på Diakonhemmets sjukhus i Oslo till den norska nyhetsbyrån NTB.

Choklad minskade risken påtagligt

Forskarna utgick från en omfattande studie av människors matvanor. De studerade människor som var över 65 och var vid sina sinnes fulla bruk. 531 personer fick sina kognitiva förmågor undersökta, det vill säga hjärnans förmåga att uppfatta, behandla och använda sig av information. Fyra år senare blev 309 deltagare testade igen. Då hade en tredjedel av deltagarna drabbats av kognitiv svikt.

43 procent av de 531 deltagarna hade ätit choklad. De hade 40 procent lägre risk att drabbas av kognitiv svikt. Det gällde även när man tog hänsyn till faktorer som ålder, rökning, alkoholvanor och fysisk hälsa.

Tror mörk choklad gör större skillnad

– Jag har tilltro till det huvudsakliga resultatet av studien, även om det finns brister i metoden och urvalet. Antalet deltagare är för litet för att ge svar på om högre intag ger större effekt. Dessutom har de inte gjort skillnad på olika sorters choklad, säger Håvard Bentsen till NTB.

Forskarna kategoriserade all choklad som choklad, oberoende av om det var vit eller mörk choklad och socker- och mjölkinnehållet.

– Hade de gjort skillnad på chokladsorterna tror jag att de hade sett en ännu större riskminskning för de som bara åt mörk choklad, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Choklad

Hälsa