”Som att höra självaste folkhemmet tala”

Foto: Janne Andersson
NYHETER

Blås av jakten på svenska värderingar.

Lyssna bara på ”Sommar” med Janne Andersson – det är som om folkhemmet tagit gestalt i en fotbollstränare.

I början av sommaren pågick en debatt om ”svenska värderingar”. Politikerna famlade när de försökte beskriva vad de menade men jag tror jag har hittat vad de letade efter: Janne Andersson, ny förbundskapten för de svenska fotbollsherrarna.

Innan nån hinner brusa upp vill jag påpeka att a) jag vet att många av de värderingar vi vill kalla svenska besitts och uppskattas av de flesta människor i världen och b) sympatiska Janne Andersson skulle själv aldrig göra något sådant anspråk.

Men lyssna på hans program. När han berättar om sin syn på idrott och om sin egen karriär inom svensk fotboll är det som att höra självaste folkhemmet tala.

Inom idrotten får alla plats och ”var och en ska ta ansvar för det man kan påverka”.

I den lilla klubb där han själv började spela, där hans pappa var uppskattad ledare, rådde ”ordning och reda och spelglädje”.

Eldsjälen Carl-Axel i klubben i Laholm hyllar han fint som ”lojal, arbetsam och snäll”.

När han någon gång fick frågan om vad han drömmer om svarade han: ”jag drömmer inte, jag jobbar”.

Och han har ren passion i rösten i en utläggning om att alla måste plocka undan efter sig –   varför slänga benskyddens tejp på golvet eller spotta snus i handfatet som någon annan att sen måste städa bort?! ”Jag hatar lättja!”

Andersson har tränat fotbollslag i 31 år, från division 5 och uppåt, och i våras fick han den finaste frågan av alla: ville han bli förbundskapten (”Jag hade inte ens tänkt tanken”)?

Han fick frågan hemma vid köksbordet och när kontraktet skulle göras upp träffades de på Biltemas parkering i Katrineholm.

Det hade nästan kunnat bli parodiskt om det inte var för att det är så uppenbart äkta. Detta är Janne Andersson och detta är vad han står för. Då är det bara att kapitulera. Och då är det inte konstigt utan bara logiskt att han som sista låt drämmer till med ”Du gamla, du fria”.

Strax innan har han sagt: ”I mitt landslag är det viktigt att sjunga med”.

ARTIKELN HANDLAR OM