Polis åtalas för dödskrock

NYHETER

Den polisman som körde på ett par vid ett övergångsställe åtalas för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. En 50-årig man dog och hans sambo skadades allvarligt när de träffades av polisbilen. Åklagaren menar att polisen gjort sig skyldig till brott.

– Det finns bevisning och vittnesuppgifter som talar för att det är vållande till annans död, säger Jan Pernvi, chefsåklagare Särskilda åklagarkammaren.

Den 6 januari i år blev ett par i 50-årsåldern påkörda av en polisbil när de befann sig vid ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen, Landskrona. Mannen avled och kvinnan skadades allvarligt. Polisbilen, som tillhör polisområde nordväst, var inte under utryckning – utan var på väg till Helsingborg för ett rutinärende.

Den 31-årige polismannen åtalas nu för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Jag anser att oaktsamheten är av den graden att han ska åtalas för vållande till annans död och för vållande till kroppsskada. Dock inte för vårdslöshet i trafik, säger Jan Pernvi.

Hastighetsbegränsningen på sträckan är 50 kilometer i timmen. Enligt vittnesuppgifter som lämnades strax efter olyckan ska föraren ha hållit mellan 50 och 70 kilometer i timmen.

Den 31-årige polismannen var inledningsvis misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Men åtals inte för grov vårdslöshet i trafik. 31-åringen har hela hävdat sin oskuld.

– Han förnekar fortfarande brott, säger Jan Pernvi.

ARTIKELN HANDLAR OM