Bilbränder över hela Malmö: Ett tiotal fordon förstörda

avNiklas Eriksson, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Polis och räddningstjänst fick rycka ut på bilbränder över hela centrala Malmö under söndagskvällen och natten mot måndag.

På dryg timme sattes ett tiotal fordon i brand på olika håll – sedan fortsatte bränderna.

– Det är unga män i huvtröjor som är det signalement vi har, säger Calle Persson vid Skånepolisen.

Vid 21.09 fick polisen larm om att två bilar satts i brand på Gånglåtsvägen i Lindängen. Det var den första i en lång rad av anlagda bilbränder under söndagskvällen.

Ett tiotal brända bilar

Vid 22.24 rapporterades den senaste, den här gången i Rosengård på Hårds väg, där hade även andra fordon vandaliserats. Bland annat hade rutor krossats och brännbar vätska hällts på dem.

Enligt vittnen har en ”handfull unga män” setts springa från platsen.

Under den dryga timmen mellan den första och den senaste bilbranden har ett tiotal fordon brunnit.

– Det är någon eller några som tänder eld på bilar runtom i staden, säger Calle Persson vid Skånepolisen.

– Det är inte koncentrerat till något speciellt område utan det brinner i olika stadsdelar i centrala Malmö men ändå inom några kilometers avstånd.

Polisen: Unga män i huvtröjor

Calle Persson säger att det signalment de har är svårt att gå vidare på – unga män i huvtröjor.

– Men förhoppningsvis kanske någon känner igen dem eller vet något om vilka det är. Då är vi givetvis glada om de hör av sig, säger han.

– Det här ställer till ett enormt förtret för de privatpersoner som får sina fordon uppeldad.

Knappt en timme efter bilbranden i Rosengård vid 22.24 kom sedan ytterligare larm om att fordon stod i lågor på en parkeringsplats utanför en idrottsanläggning på Eriksfältsgatan.

”Uteslutande bilbränder”

Vid midnatt hade räddningstjänstens samtliga styrkor återvänt till station. Men uppåt ett tjugotal fordon kan på olika sätt ha skadats efter nattens bränder.

– Det är ett tiotal bilbränder och ungefär lika många bilar som är totalt utbrända, och sen är det fordon som har stått intill eller i närheten som har blivit skadade, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd, vid 04-tiden på måndagsmorgonen.

– Uteslutande rör det sig om bilbränder, men jag kan inte säga exakt hur många.

Efter lördagsnattens bränder i Seved och Rosengård uppgav representanter för Malmöpolisen att de anlagda bränderna tros vara en reaktion från kriminella i Malmö på tillslag mot organiserad brottslighet. Polisen vill dock inte säga om det finns ett samband mellan söndagskvällens bränder och de gripanden som gjorts den gångna veckan, skriver Sydsvenskan.

 PLUS:  Brandman eller polis? En dag på jobbet

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM