Vilken sommarvärme – nu blir det 28 grader!

1 av 3

avCaroline Hougner

NYHETER

Rekordvärme väntas på flera håll i dag.

Och varma vindar höjer temperaturen ytterligare ett snäpp på västkusten.

– Det är ovanligt varmt. I Halmstad kan det bli uppåt 27-28 grader, säger meteorolog Kristoffer Molarin på Foreca.

Det är 23 år sedan Halmstadborna upplevde rekordtemperaturen 29,1 grader i maj.

Enligt SMHI:s prognos kan det rekordet slås i dag.

Förklaringen är ett högtryck med varma vindar från Nordafrika och Ryssland som dragit in under helgen och nu stannat upp över Västsverige.

– Varmast blir det inåt landet, där luft från Österlen värmts upp på vägen över norra Skåne fram till Halland, säger Kristoffer Molarin som tror att det fina varma vädret håller i sig till torsdag-fredag.

Räkna med sol

Både i Göteborg och Borås kan man räkna med sol och 25 grader, i Trollhättan 24 grader och Skara 23 grader. Så passa på – till helgen blir det inte lika kul. Då ska allt återgå till det normala.

– Sakta men säkert drar kallare luft ner över landet och vi får runt 15-19 grader som är det normala i maj och regn, tyvärr. Någon gång måste det ju regna också, säger Molarin.

Kallfronten norrifrån med isvindar från Grönland känns redan av längst upp i norr, där temperaturen föll under natten och det till och med snöat på sina håll i fjällkedjan.

Kommer en kallfront

Från att ha haft en ovanligt skön helg med 17-20 grader varmt och hela 21 grader i Åre, kan vi nu räkna med regn och 2-10 grader i mellersta och norra Norrland.

– Det har gått ut en klass 2-varning om höga vattenflöden i Norrbottens län sedan värmen skyndat på snösmältningen och vi har en hel del åar och älvar som flödar över, säger Kristoffer Molarin.

Kallfronten fortsätter ner över landet och beräknas nå Svealand och eventuellt norra Götaland under morgondagen.

– Även om temperaturerna faller blir det ganska soligt eller växlande molnighet fram till slutet av veckan, säger Molarin.

Desto tråkigare blir helgen då ett lågtryck från Arktis drar in med regn och ostadigt väder i hela landet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI