Långa fängelsestraff för tortyrmisshandel

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Männen, 23 och 32 år gamla, bröt sig in hos barnfamiljen på Lidingö – och misshandlade pappan under tortyrlika former i två timmar.

Nu döms männen till sex och ett halvt års fängelse respektive sex års fängelse.

Stockholms tingsrätt beskriver gärningen som "utstuderad och sadistisk".

De två männen trängde sig in i barnfamiljens villa på Lidingö tidigt på morgonen den 17 februari. Där höll de familjen gisslan och torterade pappan – medan barnen fanns på övervåningen.

Gärningsmännen ska bland annat ha försökt att klippa av pappans tår.

Grannar lyckades uppfatta att något inte stod rätt till och ringde polisen. De två männen kunde därför gripas i anslutning till huset en stund senare.

Nu döms männen av Stockholms tingsrätt till långa fängelsestraff för bland annat grov misshandel, hemfridsbrott, olaga hot och olaga tvång. Den yngre mannen får sex år och sex månader, den äldre sex års fängelse.

Den 23-årige mannen döms även för att ha misshandlat en närstående till pappan vid ett tidigare tillfälle.

Tå fick amputeras

Stockholms tingsrätt skriver i sin som att gärningsmännen "visat synnerligen hänsynslöshet och råhet, att misshandeln förövats under tortyrliknande former och att målsäganden åsamkats bestående kroppsskada och synnerligt lidande."

Misshandeln pågick, enligt domen, i två timmar och var brutal.

"X och Y har utan orsak vid flera tillfällen misshandlat målsäganden med sparkar och slag och en brinnande cigarett. Det har skett under cirka två timmar. Misshandeln kulminerade med att de klippte hans båda lilltår, där en tå kom att behöva amputeras. Misshandeln har också varit utstuderad och sadistisk".

Exempelivs ska pappan själv ha tvingats att ta fram den sax som användes vid tortyren och själv välja vilken kroppsdel som skulle avlägsnas.

Frias från våldtäkt

Den yngre mannen erkänner tortyrmisshandeln, medan hans 32-årige kumpan medger att han varit med och brutit sig in i huset.

23-åringen åtalades också för att ha våldtagit en kvinna flera gånger och hållit henne inlåst i en lägenhet. Detta ska ha skett bara några dagar innan händelsen i Lidingövillan.

Men tingsrätten friar honom från våldtäktsanklagelserna. Rätten anser inte att kvinnans vittnesmål och den medicinska utredningen gör det ställt bortom rimligt tvivel att övergreppet ägt rum.

Åklagare Peter Svedén är inte helt nöjd med tingsrättens dom.

– Jag vill inte kommentera den än eftersom jag inte hunnit gå igenom den. Men jag hade yrkat på åtta års fängelse bara för Lidingöhändelsen, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Lidingö

Brott