Stefan Löfven: Kan aldrig tolerera att människors liv förstörs av extremism

avAnette Holmqvist

Nu har statsministern anlänt till Gotland

1 av 3

VISBY. Stefan Löfven har landat i Almedalen – med ett paket för socialt utsatta områden till 2025 i bagaget.

Det handlar både om hårdare tag mot brott och extra resurser för att minska klyftorna.

– Vi kan aldrig tolerera att människors liv förstörs av kriminalitet, extremism och förtryck av kvinnor eller oliktänkande, säger Löfven.

Stefan Löfven och hans hustru Ulla anlände för en stund sedan till Almedalen. De hälsades välkomna till Gotland utanför landshövdingens residens.

Vid 15-tiden ska Löfven hålla sin presskonferens inför kvällens tal där han ska fokusera på socialt utsatta områden i Sverige.

För en tid sedan besökte statsminister Stefan Löfven (S) en av dessa orter, Rinkeby i Stockholm, och lovade en översyn av straffen för stenkastning, men också ökade investeringar.

– Sverige ska inte kännetecknas av klyftor, utan av gemenskap, sa han.

Presenterar paket på pressträff

Från Almedalsscenen ska han utveckla sina tankar kring frågorna, som även Alliansen lagt mycket krut på och presenterat förslag om den sista tiden.

Tillsammans med regeringens nya samordningsminister Ibrahim Baylan (S) ska han att presentera ett åtgärdspaket för åren 2017-2025.

Det omfattar både en översyn av straffen för stenkastning mot blåljuspersonal och pengar till fler poliser, men också om ökade resurser för att höja skolresultaten och minska arbetslösheten i de utsatta områdena. Man vill dessutom öka servicen, minska trångboddheten och stärka föreningslivet.

– Klyftorna och segregationen har tillåtits öka under alltför lång tid. Vi kan aldrig tolerera att människors liv förstörs av kriminalitet, extremism, och förtryck av kvinnor eller oliktänkande. Inte heller attacker mot polis, brandmän eller ambulanser, säger Stefan Löfven.

"Finns ingen quick fix"

Enligt regeringen ska arbetet ske i samarbete med kommuner, myndigheter och civila organisationer och ha stöd av forskning på området.

Statsministern framhåller att man ser ett långsiktigt arbete framför sig. Han menar att det inte finns någon "quick fix" för att minska segregationen i Sverige.

– Vi har inget alternativ än att ge oss på problemet. Segregationen måste brytas. Alla ska vara del av vårt gemensamma samhällsbygge, säger Löfven.

Satsningen på de utsatta områdena är en del av arbetet för att utveckla den svenska modellen, en offensiv som Aftonbladet kunde avslöja i februari.

Blixtvisit på Gotland

Stefan Löfvens besök i Almedalen blir kort. Redan i morgon åker han till Rom för att träffa italienske premiärministern Matteo Renzi för bilaterala samtal.

ARTIKELN HANDLAR OM