Uzbekistans president drabbad av hjärnblödning

Foto: Uzbekistans president Islam Karimov avled på fredagen, 78 år gammal.
NYHETER

Uzbekistans president Islam Karimov har drabbats av en hjärnblödning.

Han får just nu intensivvård, beräätar hans dotter på Instagram.

Situationen får långtgående följder för landet, rapporterar TT.

Islam Karimovs dotter Lola Karimova-TIlljajeva berättar på Instagram om pappans tillstånd. Han vårdas på sjukhus efter att i lördags ha fått en hjärnblödning. Hon skriver att tillståndet är stabilt men att "det är för tidigt att göra någon prognos om hans framtida tillstånd".

Redan i går meddelade Uzbekistans regering att det centralasiatiska landets president hade förts till sjukhus, men utan att förklara varför.

Kan uppstå maktvakuum

Islam Karimov har varit president i Uzbekistan sedan Sovjetunionens kollaps 1991, då posten inrättades. Han har vunnit tre presidentval på raken. Samtliga val har kritiserats för att vara riggade, det senaste också för att Karimov då redan suttit maximal två mandatperioder.

Bedömare menar att ett maktvakuum kan uppstå om Karimov inte kan leda Uzbekistan, något som kan bli uppslitande för landet med 31 miljoner invånare, skriver TT.

Någon självklar efterträdare finns inte sedan Karimovs andra dotter, Gulnara Karimova, 2014 föll i onåd och sattes i husarrest. Hon är känd i Sverige för att ha tagit emot misstänkta miljardmutor från Telia.

Brutalt och ofritt

Uzbekistan ligger norr om Afghanistan och Karimov har under sin tid som president balanserat mellan västerländska, ryska och kinesiska intressen i landet.

Uzbekistan anses vara ett av världens minst fria länder, enligt forskningsinstitutet Freedom House.

Hans styre är brutalt med återkommande rapporter om omfattande tortyr, korruption och avsaknad av fria val.

ARTIKELN HANDLAR OM