Pokémon Go-hysterin

Pokémonproffset Gunlög, 75: ”Jag är beroende"

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Spelar med skolelever under rasterna – bättre än barnen

För Gunlög Hafström, 75, och eleverna på Vintertullsskolan i Stockholm finns det bara en sak att göra på rasterna – att spela Pokémon Go. Men trots sin ålder är det knappt någon av tonåringarna som kan mäta sig med Gunlög.

– Hon är ett riktigt proffs, säger en av eleverna.

För 20 år sedan startade Gunlög Hafström Vintertullsskolan på Södermalm i Stockholm där hon under flera år var rektor. Men nu, vid 75 års ålder, har hon hittat en ny hobby – att spela Pokémon Go tillsammans med eleverna på rasten.

– Det är så kul. Så fort jag kommer till skolan ropar de på mig och så springer vi och jagar ihop, berättar Gunlög som numera är kurator på skolan.

För Gunlög började spelandet vid skolstarten i augusti.

– Jag såg att eleverna var väldigt inne i något på rasterna och när jag frågade sa de att de spelade Pokémon Go. Jag kunde inte ens stava till det då utan sprang hem och googlade direkt.

När hon läst på ordentligt samlade Gunlög ihop eleverna och sa att de skulle jaga pokémon på rasten, vilket förvånade somliga av dem.

– Men sen dess har vi hängt varje rast och jag är helt fast. Jag förstår verkligen vad folk menar med spelmissbruk. Just nu har jag bara ett beroende men snart är det nog ett missbruk, säger Gunlög och skrattar.

Lär sig nya saker hela tiden

Trots att hon snart fyller 76 år tillhör Gunlög en av skolans vassaste spelare och imponerar på eleverna med sina fångster.

– Jag har många pokémon som inte de har och fram tills i dag hade jag högst level av alla. Sen var det en som slog mig men jag får helt enkelt fråga ut honom hur han gjorde.

Men trots sina färdigheter är Gunlög ödmjuk inför sitt kunnande.

– Eleverna kan fortfarande mycket mer än jag och de lär mig nya saker hela tiden. I dag ska de visa mig hur ett pokémongym fungerar.

Av skolans 35 elever spelar ungefär 25 stycken. Bland personalen är det lite färre men enligt Gunlög är det fler och fler som ser fördelarna. 

– Det är bra att eleverna numera är ute på rasterna. Tidigare satt de mest inne och spelade datorspel. Nu jagar vi monster vart vi än går.

Och sina bästa pokémon har Gunlög fångat just kring skolan.

– Hemma hos mig finns bara den där förbaskade råttan och Pidgey. Jag bryr mig inte ens om att fånga dem. Men Mr Mime och Lickitung imponerade verkligen på eleverna.

När det slutligen blir rast tar eleverna med Gunlög till torget intill skolan för att visa henne hur gymmet fungerar. En av eleverna säger att hon tycker det är häftigt med en lärare som vill spela Pokémon med dem.

– Det är jättekul att man kan ha en sådan här relation till en lärare.

Blev dödad av en elev

En annan elev berättar att Gunlög är ett riktigt proffs, men att han ändå delar med sig av sina bästa tips till henne.

– Hon lyckas fånga de riktigt sällsynta. Jag är tio levels högre och har ändå inte hittat dem. Oftast kan man hitta en-två av de mest sällsynta men hon har fjorton stycken. Fast jag har några som inte hon har.

På frågan om det besatta spelandet inte påverkar undervisningen svarar Gunlög att mobiler inte är tillåtna under lektionstid.

Dock finns det en sak som oroar henne.

– Batteritiden. Den räcker inte till.

Och hur gick det då med pokémongymmet?

– Nu vet jag hur jag ska göra. Dock blev jag lurad av en elev som dödade mig. Men det är okej, nästa gång är det jag som lurar honom.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Bli Pokémon-mästare – trots hämmande uppdateringar

ÄMNEN I ARTIKELN

Pokémon Go-hysterin

Stockholm

Södermalm

Pokémon