Larm om sexofredanden mot barn på skolbuss – separeras från andra

OBS! Bilden har ingenting med händelsen att göra.
OBS! Bilden har ingenting med händelsen att göra.

13-åriga flickor har slagit larm om att de blivit tafsade på ombord på en skolbuss till Oskarshamn.

Föräldrar har protesterat mot kommunen som nu valt att separera barnen från vanliga resenärer och satt in en extra skolbuss samt vakter.

Flera barn, framförallt flickor i 13-årsåldern, har de senaste vekorna upplevt sig sexuellt ofredade på en linjebuss som går från små orter utanför Oskarshamn in till centrum.

Sträckan trafikeras av Kalmars länstrafik, KLT, och bussen plockar upp barnen längs vägen och skjutsar dem till skolan under mornar och hem på eftermiddagar. Men dessa turer har den senaste tiden varit välfyllda beroende på ett stort antal flyktingar som åker med bussen från ett asylboende in till Oskarshamn. Det är i samband med detta som barn larmat föräldrar om sexuella trakasserier.

”Har blivit fotograferade”

– Det är ett asylboende som gjort att vi har fått väldigt många resenärer och det har varit väldigt trångt och vi har fått sätta in större bussar. Flera tjejer känner att de blivit hotade och tafsade på, eller vad man ska säga, av medresenärer och de känner sig otrygga. Man har även gått av tidigare och sprungit hem, säger Katharina Seijsing, trafik och planeringschef på KLT.

Resebolaget har också tagit emot beskrivningar om att flickor blivit fotograferade. I samband med detta har KLT satt in vakter i bussarna och då har problemen varit mindre förekommande.

Inför separata turer

Nu har Kalmars länstrafik bestämt sig för att separera barnen och flyktingarna och kommer från i morgon att sätta in en extrabuss från flyktingboendet till Oskarshamn.

– Vi förstärker ordinarie tur, säger Katharina Seijsing.

Hon säger att de flesta av händelserna har polisanmälts av föräldrar. Däremot finns det inga anmälningar om sexuella ofredanden mot minderåriga i polisens system när Aftonbladet kontrollerar uppgiften. Den anmälan som hittas gäller Oskarshamns resecentrum den 28 januari då en 16-årig flicka blev nedbrottad av en man som försökte pussa henne och sedan stal hennes mobiltelefon.

Anders Pernius, kommissarie vid polisen i Oskarshamn, har haft ett övergripande ansvar om anmälningarna och han säger att minst tre stycken kommit in.

Nu har man en dialog med flyktingboendet för att stävja problemen.

– Vi hoppas ju att de på boendet kan lokalisera och se vilka det här är, eller om det är en liten klick som förstör för andra eller om det är flera, säger Anders Pernius.

”Vill inte att det rullar på”

Oskarshamns kommun tycker att den förstärkta bussturen är nödvändig.

– Vare sig om uppgifterna är korrekta eller ej så vill inte kommunen att det här rullar på och vi måste vidta åtgärder, säger Lars Ljung, utvecklingschef på Oskarshamns kommun.

– Det har väl säkert hänt någonting.

Föräldrar har hört av sig till Lars Ljung just med anledning av att de känner sig oroliga för sina barn.

– Det handlar ju om att det sker ett tafsande på flickor då förstås. Det är klart att man som förälder blir upprörd.

Den extrainsatta turen beräknas pågå tills vidare och fram till sommaren, därefter ska kommunen ta beslut om hur bussturerna ska gå i framtiden.

Publisert: