Fem döda när bil körde genom brobom

Fem personer är döda efter att en bil körde av en bro på E4 i Södertälje och sjönk ner i kanalen natten mot lördag.

Den fjärde och femte kroppen hittades av dykare på eftermiddagen. Alla är män födda mellan 1983 och 1996.

Klockan 02.18 natten till lördag fick polisen samtal om att en vägbom vid motorvägsbron i Södertälje hängde ut i vägbanan, varpå polispatrull skickades till platsen.

Samtidigt som polisen var på väg ut inkom ett ytterligare samtal från ett vittne som sa att bilen hade kört ner i kanalen i samband med att bron stängdes. Framme vid bron, som gör över Södertälje kanal, upptäckte polisen bildelar.

Fem döda har hittats

Räddningstjänst och polis var snabbt på plats och dykare anlände senare. Vid 04-tiden kunde polisen bekräfta att två personer dött i olyckan.

– Räddningstyrkan har hittat en bil i kanalen och två avlidna personer, säger Mats Lindberg, vakthavande befäl vid polisen i Stockholms län.

En av personerna hittades i vattnet, den andra i bilen. Senare under morgonen hittades ytterligare en död person i bilen.

– De tre som först påträffades är vuxna män och deras anhöriga är underrättade, säger Eva Nilsson, informatör vid Stockholmspolisen.

Under utredningens gång har det framkommit uppgifter som gör gällande att det troligtvis färdades fem personer i bilen, uppger polisen.

Under eftermiddagen fortsatte dykare därför arbeta på platsen. Vid 14.20 hittade man ytterligare en kropp i vattnet.

– Kroppen tillhör en vuxen person, säger Eva Nilsson.

Då polisen befarade att en femte person befann sig i olycksbilen fortsatte arbetet på plats.

– Eftersom en fjärde person är anträffad i vattnet och det troligtvis färdades fem personer i bilen fortsätter man att dyka på platsen. Det är lite svårt med strömmar och sådant men man fortsätter så gott man kan, säger Eva Nilsson.

Vid 16.40 meddelade polisen att en femte person hittats i vattnet vid 15.33 och att dykningarna på platsen är avslutade. Samtliga personer som är män födda mellan 1983 och 1996.

Det är fortfarande oklart hur olyckan kunde inträffa.

– Man får försöka sätta ihop bilden med personernas skador, vad vittnen har sagt och skadorna på bron. Vi vet fortfarande inte exakt vad som har hänt, säger Eva Nilsson.

Träffade bron på väg ner

Bilen körde i nordlig riktning när den åkte genom bommen under broöppning, som enligt Sjöfartsverket genomfördes mellan 01.57 och på grund av att ett fartyg skulle passera.

Polisen har tagit del av vittnesuppgifter som gör gällande att olycksbilen körde förbi bilister som hade stannat när bron öppnades. Enligt uppgifterna ska bilisten ha rammat bommen och åkt ner i vattnet.

– Sådana uppgifter finns men jag kan inte säga att det scenariot blir det slutgiltiga. Vi hoppas fortfarande på att få uppgifter från fler vittnen som har sett händelsen, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Enligt Lars-Åke Stevelind, operativ chef på Räddningscentralen i Stockholms län, träffade bilen den höj- och sänkbara delen av E4-bron som var på väg ner.

– Det fanns märken från bilen på kanten av den delen av vägbanan som höjs och sänks horisontellt, säger han. Där tror man att skadorna på bilen kommer ifrån.

Jonny Alexandersson stod i kö i samband med broöppningen och såg olyckan hända. Läs mer här.

Föll från 26,5 meter

E4-bron över Södertälje kanal, som bilen åkte ner i, har segelfrihöjd på 26,5 meter i normalt läge.

Lördagmorgonens räddningsinsats drog ut på tiden på grund av skicket på bilen.

– Den är kraftigt demolerad och det verkar svårt att kunna bärga på annat sätt än att dra upp den på en av kanalsidorna. Det är viktigt att vi får upp bilen eftersom frigången för fartyg inte är så stor, sa Torsten Kjell, operativ chef vid räddningstjänsten i Södertörn, under lördagsmorgonen.

På grund av olyckan stängdes E4 av i norrgående riktning. Under förmiddagen återgick trafiken till normalläge.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN