Inga nya fynd i sökandet efter försvunna svenskan

Fyra personer saknas fortfarande efter lavin i Nordnorge

En svensk kvinna och tre finländska män saknas efter en lavin i fjällen i Nordnorge och skidspår syns in i området – men inga ut.

Men just nu kan man inte söka efter de försvunna eftersom det blåser så kraftigt.

– Det är en stor risk att sätta in folk för att söka på marken, säger polismästaren Astrid Nilsen.

Det var under onsdagseftermiddagen som en skidåkare anmälde sina fyra turkamrater försvunna på Blåbærfjellet i Indre Troms i Nordnorge.

Men nästan ett dygn senare har det fortfarande inte gjorts några fynd i sökandet efter den saknade kvinnan och de tre finländska männen.

Det har inte varit några sökningar alls under torsdagen.

– Det blåser storm, det är låga moln och det snöar. Det skulle innebära en stor risk att sätta in markpersonal för att söka, säger Astrid Nilsen, polismästare vid polisen i Tromsö, under en pressträff på torsdagen.

Man har kallat in geologer för att bedöma rasrisken. Än så länge har samtliga inblandade experter gjort bedömningen att det finns en överhängande risk för fler laviner.

Syns skidspår in i lavinområdet

Under de flygningar man har lyckats göra med helikoptern har det inte gjorts några fynd efter de försvunna.

Däremot syns skidspår in i området som drabbade av en lavin i går – men inga ut.

Alla fyra ska enligt uppgift ha lavinsändare och det är de man hoppas kunna pejla från luften – när man kan gå upp in med någon av de helikoptrar som står och väntar.

Klockan 16 utfärdades flygförbud över området och senare under kvällen försökte två helikoptrar genomföra sökande, men tvingades avbryta efter en kort stund på grund av vädret.

De fyra i gruppen var på väg uppför Blåbærfjellet, på 1 442 meters höjd, när de senast observerades av en annan grupp vid 14-tiden på onsdagen.

De skulle åka därifrån tillsammans med sin femte kamrat, en svensk man, samma dag, men dök aldrig upp – och svarade inte i sina mobiler när han ringde.

Under pressträffen säger polisen och räddningstjänsten att de hoppas att hitta de saknade personerna vid liv men att chansen minskar för varje minut som går.

– Det är en fortsatt räddningsaktion, men det är klart att det gått många timmar sedan de anmäldes saknade. Den här situationen är inte avklarad ännu och är mycket krävande för alla inblandade, säger Bård Rannestad, överläkare vid universitetssjukhuset Nordnorge.

Publisert:

LÄS VIDARE