Kaffet på väg mot utrotning om temperaturer höjs

Vilda Arabicabuskar, som används för kaffe, är på väg att utrotas.

Det är framförallt ökande temperaturer som gör att buskarnas kvalitet försämras – men också bristen på kalla nätter.

– Förutom värmen så regnar det inte lika mycket som förut, säger den brasilianske kaffebonden Masumi Kondo till Bloomberg.

Den vilda Arabicabusken har, tillsammans med Robustabusken, den mest populära kaffebönan i världen, trots att det finns hela 124 sorters kaffearter runt om i världen.

En genomgripande undersökning av världens kaffebuskar, gjord av magasinet Science Advances, visar att 60 procent av de 124 kända kaffesorterna riskerar utrotning.

”Har sjunkit rejält”

Majoriteten av kaffebuskarna i världen växer i skogar och trivs bäst i kalla regioner med både regnsäsong och torrare perioder. Arabica, den absolut vanligaste kaffebönan i våra koppar, behöver temperaturer mellan 15 och 24 grader året om för att må bäst. Är vädret för kallt riskerar bönorna att frostskadas. Är vädret för varmt sänks kvaliteten på kaffet. Kalla, krispiga, nätter påverkar kaffebönans kvalitet.

– Kaffebuskens produktivitet har sjunkit rejält, säger kaffebonden Masumi Kondo, som med sin familj har 120 hektar Arabicaväxter i Cristais Paulista, norr om Sao Paulo, till Bloomberg.

Han fortsätter:

– Förutom värmen så regnar det inte lika mycket som förut. För några år sedan avstod vi från att köpa nya områden och expandera, eftersom vi resonerade att klimatrisken för att odla kaffe här är för hög.

Hårt slag

De ökande temperaturerna gör att bönder i Brasilien, Etiopien och Kenya ofta flyttar högre upp i bergsområden för att nå kallare temperaturer.

Etiopien, som anses vara Arabicabönans hemland, kan förlora närmare 60 procent av odlingsbar mark om temperaturen fortsätter att öka som väntat. Ett hårt slag mot det land som producerar 4,4 procent av den globala kaffemängden, enligt FN-organisationen International Coffee Organization.

Enligt Science Advances studie är 75 vildkaffearter hotade av utrotning, 35 sorter klarar sig för utrotningshotet och resterande 14 sorter vet man för lite om för att kunna göra en bedömning.

Kan rödlistas

Ytterligare studier, gjorda av bland annat forskare på Kew, brittiska kungliga botaniska trädgården, visar att Arabicakaffet är bland de växter som snart kan klassas som hotat och för första gången hamna under Internationella naturvårdsunionens rödlistning på grund av klimatförändringar, eftersom dess produktion kan minska med hälften omkring år 2088.

De låga priserna på kaffet i dag gör att bönder i världen går med förlust, något som kan ändras om kaffebönan rödlistas.

– Vi hoppas att den här nya forskningen leder till att hela kaffeproducentsektorn kan ställa om och bli hållbar, och att man vidtar nödvändiga åtgärder för att säkra buskarna, säger doktor Eimear Nic Lughadha vid Kew till BBC.

Publisert:

LÄS VIDARE