Polisen: Svenska kvinnan och hennes tre kamrater har dött i en lavin

avKerstin Nilsson

När lavinsändarna äntligen lokaliserades efter 38 timmar var hoppet redan ute.

Den svenska kvinnan och hennes tre kamrater som försvann på fjället i Nordnorge har omkommit i lavinen, enligt norsk polis.

– Det är fyra omkomna i det här raset, säger överläkare Mads Gilbert på polisens presskonferens i Tromsö.

Sedan i onsdags eftermiddag har den svenska kvinnan och hennes tre manliga kamrater från Finland varit försvunna på toppen av Blåbærfjellet i Tamokdalen i Indre Troms i Nordnorge.

1 av 4 | Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB
Sökandet efter de försvunna finländarna och svensken leddes under onsdagen från Olsrud gård i Tamokdalen.

En femte kamrat, en svensk man, som inte följde med upp mot toppen, slog larm när han inte fick någon kontakt med de andra i gruppen.

En stor lavin hade gått på fjället och skidspår ledde in i området – men aldrig ut.

Det dåliga vädret och den stora lavinrisken i området har i princip omöjliggjort allt sökande. Men på fredagen, när en ambulanshelikopter äntligen kunde gå upp och flyga över området, fick man träff från två olika lavinsändare.

Och klockan 14 kallade polisen i Tromsö till presskonferens med ett tungt besked.

Ingen chans att de överlevt

När man nu fått bekräftat att gruppen träffats av den stora lavinen, som gick längs fjällsidan på onsdagen, har polisen inte längre något hopp om att finna någon av de fyra i gruppen vid liv.

– I förmiddags har vi äntligen genomfört sök med helikopter efter lavinsändare. Söket gav träff på två sändare i området. Det bekräftar våra antaganden om att de saknade har träffats av en lavin. Det har snart gått 38 timmar. När vi nu har fått det bekräftat, räknar vi inte längre med att någon har överlevt, säger Astrid Nilsen, polismästare i Tromsö.

– Raset var så stort och snön så tung så det finns ingen chans att någon kan ha överlevt där i två dygn, säger Mads Gilbert, kliniköverläkare vid Univeristetssjukhuset Nordnorge.

– Det finns ingen kunskap eller forskning som säger att det är möjligt att överleva i nästan två dygn begravd i en lavin. Därför är vi medicinskt säkra på att de fyra inte har överlevt snöskredet.

Ska försöka gräva fram kropparna

Lavinhundar och personal ska nu sättas in för att lokalisera och försöka gräva fram de saknade, som alla är i 30-årsåldern.

– Det är en omfattande och utmanande operation. Det är mycket snö som har rört på sig och vi räknar med att blir en krävande process, både att lokalisera de två sista – och inte minst, att gräva fram dem, säger polisens stabschef Morten Pettersen.

Sökpersonalen, som har med sig både skidor och snowboards, måste flygas upp till fjällsidan med helikopter och sedan även hämtas ned, på grund av risken för nya skred.

Alla fyra ska ha haft lavinsändare på sig.

– Sändaren sänder ut en signal hela tiden, även när man ligger under snön. Dagens helikoptrar har möjlighet att fästa en sökanordning i en vajer under helikoptern. Då kan man flyga över lavinområdet och få in signaler som visar om det ligger någon under snön. Då kan man släppa markörer eller flaggor från helikoptern ungefär där de befinner sig, säger lavinexperten Kjetil Brattlien till den norska tidningen VG.

Anhöriga stöttas på plats

Den svenska kvinnan och de tre finlandssvenska männen, som enligt Svenska Yle, alla tre kommer från Österbotten i Finland, hade deltagit i en isklättringskurs i området.

Efter kursen bestämde de sig för att gå en egen tur före hemresan, en tur som skedde vid sidan om det arrangerade programmet, skriver Hufvudstadsbladet.

Den saknades familjer och anhöriga finns nu på plats i Nordnorge och har varit uppe vid olycksområdet i Tamokdalen, där de stöttas och tas om hand av personal, meddelar norsk polis.

ARTIKELN HANDLAR OM