Nya beskedet: Jämställdhetsmyndigheten kan bli kvar

avEneida Berisha

När M och KD:s budget röstades igenom i höstas fick Jämställdhetsmyndigheten börja förbereda för nedläggning. Nu kommer nya besked – klubbas överenskommelsen mellan S, MP, L och C igenom kan den få vara kvar.

Jämställdhetsmyndigheten som har sitt säte i Angered, i norra Göteborg, hotades av nedläggning efter att den nya budgeten presenterats och röstat igenom av riksdagen.

Efter att S, L, C och MP nu kommit fram till en överenskommelse twittrar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin att en av framgångarna med den är att den ”nya Jämställdhetsmyndigheten kan räddas”.

Riksdagsledamoten och Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk bekräftar det för SVT Nyheter Väst.

– Det kommer att komma med i ändringsbudgeten i vår om uppgörelsen godtas, säger hon till kanalen.

Fick ett år på sig att avveckla

SVT Nyheter Väst skriver att det enligt Hirvonen Falk varit MP som varit drivande i frågan om att få ha kvar myndigheten. S, V, MP och L ska ha sagt att de var emot en nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten.

– Men det är fyra partier i riksdagen som har sagt att de vill ha den kvar och tre av de partierna har varit med i förhandlingarna, säger Hirvonen Falk.

Jämställdhetsmyndigheten bildades 1 januari 2018 och har ett 50-tal anställda. När M och KD:S budget röstades igenom innebar det ett minskat anslag som resulterade i att myndigheten fick ett år på sig att avveckla sin verksamhet.

– Om vår ändringsbudget kommer att godtas, och om Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister, så kommer Jämställdhetsmyndigheten att räddas, säger Annika Hirvonen Falk till SVT Nyheter Väst.

Jämställdhetsmyndighetens generalsekreterare Lena Ag meddelar till kanalen att det är positiva signaler, men att de vill avvakta med att kommentera i nuläget då ”mycket kan hända i helgen”.

ARTIKELN HANDLAR OM